Μίνι Σύνοδος Αυστρίας: Στόχος να μπει τέλος στην «κουλτούρα του καλωσορίσματος»

Μίνι Σύνοδος Αυστρίας: Στόχος να μπει τέλος στην «κουλτούρα του καλωσορίσματος»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιθανή σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης για το προσφυγικό αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» με σημερινό δημοσίευμα, σχολιάζοντας τους στόχους της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, την οποία συγκαλεί το ερχόμενο Σάββατο στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο στόχος παραμένει σταθερός, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής να επισφραγίσει πολιτικά το τέλος της «κουλτούρας του καλωσορίσματος», με την αντικατάσταση της ρήσης της Γερμανίδας καγκελάριου «Θα τα καταφέρουμε», με την πρόταση «Δεν τα καταφέρνουμε πλέον».

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση είχε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν ο οποίος προσκάλεσε στη Βιέννη δέκα αρχηγούς κυβερνήσεων (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Αλβανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ), όπως επίσης τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θέλει να συμμετάσχει οπωσδήποτε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Για τη Σύνοδο υπάρχει «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», δηλώνει ο καγκελάριος στην «Κουρίρ», η οποία επισημαίνει πως ήδη τον Φεβρουάριο υπήρξε μία συνάντηση στη Βιέννη των βαλκανικών χωρών χωρίς την Ελλάδα, στην οποία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (σ.σ. του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) είχε αναγγείλει το τέλος του Διαδρόμου των Βαλκανίων, «παρά το οποίο εξακολουθούν να συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου του 2015, συνολικά 650.000 πρόσφυγες είχαν πάρει αυτόν το δρόμο προς την ΕΕ, εφέτος στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν ακόμη 120.000, αριθμός ακόμη υψηλός για τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θέλει, όπως γράφει η «Κουρίρ», η Σύνοδος στη Βιέννη να συμβάλει ώστε, με μία συντονισμένη στρατηγική, τα Βαλκάνια να καταστούν αδιαπέραστα για παράνομους μετανάστες, και όπως παρατηρεί ο ίδιος «υπάρχουν πολλά μεμονωμένα μέτρα, αλλά πολύ λίγα κοινά μέτρα».

Ο καγκελάριος φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα πως θέλει να ζητήσει την κατανόηση, διότι για την εφαρμογή των μέτρων χρειάζονται και οι γείτονες, και η στενή συνεργασία θα αποτελέσει ένα είδος προστατευτικής ασπίδας καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν θα τηρηθεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία, και όπως συμπληρώνει ο ίδιος «δεν επιτρέπεται να εκτεθούμε σε εκβιασμό, γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα»

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως στη Βιέννη θα συζητηθούν ταχύτερες απελάσεις παρανόμων προσφύγων σε τρίτες χώρες ή στις χώρες προέλευσής τους, όπως επίσης η παροχή συγκεκριμένων βοηθειών προς την Ελλάδα, της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την «Κουρίρ», θα δεχθεί μερικά κρίσιμα ερωτήματα, όπως, γιατί η Ελλάδα δεν στέλνει ταχύτερα πίσω στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την ΕΕ, ή γιατί αργούν τόσο πολύ οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στην ενασχόληση του καγκελάριου Κερν με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη σύγκληση της Διάσκεψης για τα Βαλκάνια, αμέσως μετά την Μπρατισλάβα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διπλωμάτης «βλέπει» την προσπάθεια του να οικοδομήσει ένα διεθνές δίκτυο, ενώ για τους πολιτικούς παρατηρητές συνιστά έναν ανταγωνισμό με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Απέναντι στους ψηφοφόρους ο Κρίστιαν Κερν θέλει να κερδίσει έδαφος με μία αυστηρή πολιτική στο προσφυγικό και στο θέμα του ασύλου, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει : «δεν θέλω να συζητούμε αιώνια για λύσεις, αλλά θέλω να δω λύσεις» αναφέρεται στο τέλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Κουρίρ».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή