Αντιπαράθεση ιδιωτικών ΙΕΚ- υπ. Παιδείας για τα δίδακτρα

Αντιπαράθεση ιδιωτικών ΙΕΚ- υπ. Παιδείας για τα δίδακτρα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις οξύτατες αντιδράσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία «οι διευθύνσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ θα πρέπει να διευκολύνουν την πληρωμή ή αποπληρωμή των διδάκτρων των σπουδαστών τους, επιδεικνύοντας τη μέγιστη ανοχή λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης, αποφεύγοντας την άσκηση πιέσεων μέσω εκπτώσεων στα δίδακτρα ή προσχηματικής άρνησης χορήγησης δικαιολογητικών. Διαφορετικά, η υπηρεσία προασπίζοντας τη συνταγματική της υποχρέωση θα προβεί σε άμεση νομοθετική παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο – διαδικασία που ούτως ή άλλως έχει δρομολογηθεί – προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον της αδιατάρακτης και απερίσπαστης εκπαίδευσης στις δομές της ιδιωτικής μη τυπικής εκπαίδευσης των νέων».

Ουσιαστικά, το υπουργείο παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας των ΙΕΚ στερώντας τους τη δυνατότητα να πιέσουν για την πληρωμή των διδάκτρων.

«Σαφώς και κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές μας, και τις λαμβάνουμε υπόψη. Ωστόσο, το υπουργείο γιατί θεωρεί προσχηματική την άρνηση χορήγησης δικαιολογητικών;» ρωτά, μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής του ΙΕΚ.

Το ερώτημα που ανακύπτει προς το υπουργείο Παιδείας είναι ότι προτείνει για την είσπραξη των διδάκτρων και, κατ΄επέκταση την βιωσιμότητα των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Η «Κ» ζήτησε την επίσημη θέση του υπουργείου από τον αρμόδιο στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δια Βίου μάθησης Παυσανία Παπαγεωργίου.

Από την άλλη, επαναλειτούργησε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων που έχει αρμοδιότητα των έλεγχο των αιτήσεων για χορήγηση επαγγελματικών προσόντων στους πτυχιούχους κολεγίων.

Λόγω της αδράνειας του Συμβουλίου από τις αρχές του 2015, έχουν συσσωρευθεί περί τις 3.300 αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή