Υπό κατάρρευση η εκεχειρία στη Συρία

Υπό κατάρρευση η εκεχειρία στη Συρία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ήταν χθες το βράδυ η αμερικανορωσική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, καθώς εξέπνευσε, στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα), η εύθραυστη ανακωχή χωρίς καμιά ένδειξη για παράτασή της. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το τέλος της επταήμερης ανακωχής, επιρρίπτοντας στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες την ευθύνη για τη μη ανανέωσή της. Νωρίτερα, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, είχε δηλώσει ότι η ανακωχή παραβιάζεται συστηματικά από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, γεγονός που κατά τη γνώμη του «καθιστά άνευ νοήματος να τηρήσουν μονομερώς την κατάπαυση του πυρός οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης». Ο Ρώσος αξιωματούχος επέρριψε τις ευθύνες για τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπλήρωσε τη δέσμευση που είχε αναλάβει για διαχωρισμό των φιλοδυτικών ανταρτών από τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα στη Συρία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός «εξακολουθεί να ισχύει, αλλά είναι εύθραυστη».

Την ατμόσφαιρα επιδείνωσε ο βομβαρδισμός θέσεων του συριακού στρατού από αεροσκάφη των ΗΠΑ και συμμάχων τους (Βρετανία, Δανία, Αυστραλία) στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, το περασμένο Σάββατο. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι 62 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περί τους 100 τραυματίστηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέβαζε σε 90 τους νεκρούς στρατιώτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «λύπη» τους για το συμβάν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί λάθους και ότι στόχος της επιδρομής ήταν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ χαρακτήρισε το συμβάν «στυγερή επίθεση» εναντίον της χώρας του, απόδειξη της «αυξανόμενης υποστήριξης που παρέχουν σε τρομοκράτες» οι ΗΠΑ, όπως και ευρωπαϊκές και σουνιτικές αραβικές κυβερνήσεις.

Την εκτίμηση ότι η ανακωχή στη Συρία είναι «κλινικά νεκρή» εξέφρασε χθες ο Ζορζ Σάμπρα, επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, η οποία εκπροσωπεί την ισχυρότερη οργάνωση-ομπρέλα της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης. Υστερα από ένα τετραήμερο κατά το οποίο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρήθηκε χωρίς μείζονα επεισόδια σε όλη σχεδόν τη συριακή επικράτεια, αλλεπάλληλες παραβιάσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ελαχιστοποίησαν τις ελπίδες για το μέλλον της αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 26 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, σκοτώθηκαν στις παραβιάσεις της ανακωχής από τα εμπόλεμα μέρη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι υποστηριζόμενοι από την Αγκυρα Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες μπορεί να επεκτείνουν τη ζώνη που ελέγχουν στη Βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος. «Στο πλαίσιο της (επιχείρησης του τουρκικού στρατού) Ασπίδας του Ευφράτη, έχει εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες έκταση 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή η έκταση επεκτείνεται προς Νότον και μπορεί να φτάσει τα 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ως τμήμα μιας ελεύθερης ζώνης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή