Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot

Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρανάλωμα του πυρός έγιναν δεκάδες σκηνές στις οποίες διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και κοντέινερ στα οποία γινόταν η καταγραφή τους στο hot spot της Μόριας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό του κέντρου ανάγκασε περίπου 4.000 άτομα να το εγκαταλείψουν διαφεύγοντας στα χωράφια της περιοχής.

Για τα επεισόδια έχουν ήδη προσαχθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού 18 αλλοδαποί, από το Αφγανιστάν, το Καμερούν, τη Σενεγάλη και τη Συρία και εννέα από αυτούς έχουν συλληφθεί, ενώ σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Οι σκηνές πανικού αποτυπώνονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Δεκάδες άτομα, ηλικιωμένοι, παιδιά, άνδρες και μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους έτρεξαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν ακόμη και ξυπόλητοι βγαίνοντας ακόμη και από ανοίγματα στον συρμάτινο φράχτη που περιβάλλει την εγκατάσταση. Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν πίσω όλα τους τα υπάρχοντα διανύοντας με τα πόδια ακόμη και 25 χιλιόμετρα για την πόλη της Μυτιλήνης. Αλλοι, ανίκανοι να αντιδράσουν παρακολουθούσαν από το εξωτερικό τις φλόγες να εξαπλώνονται εντός του hot spot.

 

Το έργο της Πυροσβεστικής αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που αναζωπύρωναν τη φωτιά αλλά και των συγκρούσεων που μαίνονταν στο εσωτερικό του hot spot μεταξύ ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων.

Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot-1

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι εδώ και αρκετό καιρό αλλά αυτό που έκανε την οργή των προσφύγων και μεταναστών να ξεχειλίσει ήταν η φήμη για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot-2

Οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε εξέγερση, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να φύγουν επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη. Η αστυνομία τούς σταμάτησε και τους οδήγησε πίσω στη δομή, όπου όμως τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, τόσο εντός του κέντρου φιλοξενίας όσο και σε ελαιοκτήματα νότια και βόρεια αυτού. Σε όλη την περιοχή επικράτησε πανικός.

 

Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot-3

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 19.55 και στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο για τουλάχιστον μισή ώρα δεν ήταν δυνατόν να εισέλθουν στον χώρο λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ενταση στη Λέσβο – συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί για την πυρκαγιά στη Μόρια, στάχτη το hot spot-4

Επεισόδια είχαν σημειωθεί όμως και νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας στην πορεία που πραγματοποίησαν κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρόμενοι για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι. Ανάμεσα στα περίπου 500 άτομα που συγκεντρώθηκαν, παρεισέφρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί της Χ.Α., οι οποίοι όταν η πορεία έφθασε στο δημαρχείο άρχισαν να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα. Αργότερα επιτέθηκαν και σε τρεις γυναίκες, που βοηθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι φωτιές έσβησαν γύρω στα μεσάνυχτα και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο hot spot δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή