Εκθεση από ΔΝΤ για την Ελλάδα σε κρίσιμη στιγμή

Εκθεση από ΔΝΤ για την Ελλάδα σε κρίσιμη στιγμή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση (συντάσσεται βάσει του άρθρου 4) του Ταμείου που γίνεται για κάθε χώρα και η οποία είχε χρόνια να συνταχθεί λόγω του ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τώρα, όμως, η χώρα δεν είναι σε κάποιο πρόγραμμα του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι στελέχη του συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αποτέλεσμα η επικεφαλής του ΔΝΤ στα κλιμάκια των θεσμών, Ντέλια Βελκουλέσκου, να πρέπει να συντάξει φέτος την εν λόγω έκθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κριτική του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, μια επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), καθώς και μια αποτίμηση των επιπτώσεων των capital controls. Επί της ουσίας, το Ταμείο αναμένεται να πάρει θέση για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για το πρόγραμμα που εφαρμόζει. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η έκθεσή του θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες, όταν και αναμένεται να είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς και πιθανότατα θα είναι αβέβαιο ακόμα το κατά πόσο θα συμφωνήσει το Ταμείο σε ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Κάτι που, όπως έχει επανειλημμένως διατυπώσει, θα συμβεί υπό τις προϋποθέσεις ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων (δημοσιονομικών και διαρθρωτικών) και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε μια δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Κριτική χωρίς ισορροπίες

Κατ’ επέκταση, η φετινή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που το Ταμείο θα συντάξει έκθεση χωρίς να προσπαθεί να ισορροπήσει την κριτική του στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συμμετέχει και η Ευρωζώνη. Στην πράξη θα είναι μια «πρόγευση» για το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί το Ταμείο ως τεχνικός σύμβουλος, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει και δεν συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο κύκλος των συναντήσεών του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή σε νέα σύσκεψη με τον κ. Τσακαλώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή