Μέχρι και 10% αυξάνονται οι δομές και οι θέσεις στο Δημόσιο

Μέχρι και 10% αυξάνονται οι δομές και οι θέσεις στο Δημόσιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση έως και 10% σε δομές και θέσεις στον δημόσιο τομέα μπορούν να προβλέπουν τα νέα οργανογράμματα των δημόσιων οργανισμών, σύμφωνα με την οδηγία που έχει δοθεί στις ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί για αυτόν τον σκοπό στα υπουργεία. Τα νέα οργανογράμματα υπουργείων, αποκεντρωμένων διοικήσεων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου πρέπει να καταρτιστούν έως το τέλος του χρόνου, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για μετατάξεις υπαλλήλων αλλά και προσλήψεις. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, που ζητείται από την πλευρά των δανειστών, είναι πολύ πιθανό να ερμηνευθεί ως ευκαιρία τακτοποιήσεων από την κυβέρνηση με την εφαρμογή, για παράδειγμα, αθρόων μετατάξεων.

Πηγές του υπ. Εσωτερικών κάνουν λόγο «για αποκατάσταση κάποιων ακραίων καταστάσεων στην κατεύθυνση του ορθολογισμού». Χαρακτηρίζουν την προβλεπόμενη αύξηση δομών και θέσεων αναγκαία, καθώς το 2014 πραγματοποιήθηκε μείωση των δομών του Δημοσίου σε ποσοστό 46%. «Καταργήθηκαν πολλές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να έχουν πρόβλημα λειτουργίας» επισημαίνουν, διευκρινίζοντας ότι, αντίθετα με όσα δρομολογούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν «μιλάμε σε καμία περίπτωση για απολύσεις ακόμα και αν καταργηθούν διευθύνσεις, υπηρεσίες ή και οργανισμοί. Για τις αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας κατά βούληση των… υπουργών, εφόσον δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος συγκρότησής τους. Ετσι, για παράδειγμα, στο υπ. Παιδείας η ομάδα εργασίας αριθμεί 25 μέλη σε μια προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς και να μην υπάρχουν αντιδράσεις. «Βέβαια, τόσοι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να βρουν κοινή ημέρα για να συνεδριάσουν», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει, τελικά, η διαδικασία για τις κρίσεις γενικών διευθυντών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (98 θέσεις συνολικά), με τη διαδικασία και της δομημένης συνέντευξης (σε εφαρμογή του νόμου 4369/16). Πρόκειται για την πρώτη σαρωτική αλλαγή στελεχών του Δημοσίου υπό την παρούσα κυβέρνηση με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, καθώς ο ίδιος ο αναπλ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης έχει πολλές φορές αναφερθεί στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι η δομημένη συνέντευξη έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και –κατά συνέπεια– δεν αποτελεί διαδικασία στην οποία χωρούν «παρεμβάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή