Μια αλλιώτικη πλατεία Βικτωρίας στη Γερμανία

Μια αλλιώτικη πλατεία Βικτωρίας στη Γερμανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία για τους πρόσφυγες είναι κάτι σαν τη Γη της Επαγγελίας. Διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα ώστε να φτάσουν στη χώρα όπου θα ξαναφτιάξουν τη ζωή που άφησαν στην πατρίδα τους. Το Βερολίνο, χωνευτήρι πολιτισμών, αποτελεί βασικό προορισμό λόγω του έντονου μουσουλμανικού στοιχείου που διαθέτει. Συναντήσαμε τον 34χρονο Σαρίφ από το Χαλέπι, στην πλατεία της συνοικίας Νοεντίχ του πρώην Ανατολικού Βερολίνου. Σημείο συνάντησης, νέων και παλαιών μεταναστών με έντονο αραβικό χαρακτήρα. Μικρά καφενεία, μπαρμπέρικα και ατελείωτα εστιατόρια δημιουργούν το σκηνικό ανατολίτικης γειτονιάς στη μέση της Ευρώπης. Σαν αλλιώτικη πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα (πολύ πιο καθαρή βέβαια), αγόρια μαζεμένα σε παρέες κάθονται στα παγκάκια, ξέχωρα από τις γυναίκες και συζητούν, ενώ αρώματα μπαχαρικών από τα γύρω εστιατόρια κατακλύζουν την ατμόσφαιρα.

«Ηταν οι χειρότερες δώδεκα ώρες της ζωής μου», λέει στην «Κ» ο 34χρονος Σαρίφ. «Ξαφνικά ενώ βλέπαμε την ακτή της Ρόδου, το φουσκωτό σταμάτησε. Η βενζίνη τελείωσε. Εγώ και ο φίλος μου αρχίσαμε να κολυμπάμε. Τέσσερις ώρες μάς πήρε έως να πατήσουμε στεριά. Δεν τα κατάφεραν όλοι . Από τους 35 που ήμασταν μέσα, τρεις πνίγηκαν και οι άλλοι διασώθηκαν από το ελληνικό λιμενικό πολλές ώρες αργότερα», θυμάται.

Στο Βερολίνο η ζωή του Σαρίφ δεν είναι εύκολη, όπως μας περιγράφει, ενώ καθόμαστε στο νέο συριακό στέκι-εστιατόριο που άνοιξαν με τη βοήθεια των ανθρώπων μιας ΜΚΟ δύο νέοι πρόσφυγες πριν από τρεις μήνες. Μέχρι πρόσφατα μοιράζονταν ένα δωμάτιο με άλλα 39 άτομα σε ένα χωριό από κοντέινερ στα παλιά γραφεία της Στάζι. Η εξωτερική εμφάνιση του Σαρίφ, σε συνδυασμό με τα άψογα αγγλικά του, δεν παραπέμπει στις εικόνες ταλαιπωρημένων προσφύγων. Ψηλός, ξανθός, με δυτική συμπεριφορά. «Είναι δύσκολο να ζεις στη Γερμανία αν δεν μιλάς τη γλώσσα. Κάθε μέρα ερχόμουν στην πόλη να βρω δουλειά, αλλά χωρίς τύχη, λέει, περιμένοντας το γερμανικό Δημόσιο να του χορηγήσει την άδεια νόμιμης παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή