Οι υψηλές εισφορές απειλούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες

Οι υψηλές εισφορές απειλούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλείσιμο οδηγούνται υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω γραφειοκρατίας, ενώ λουκέτα αναμένονται και σε επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, οι οποίες επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Τις σχετικές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις για τα ξενοδοχεία και τα μικρά τουριστικά καταλύματα κάνουν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά επισημαίνει την άμεση ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ. Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Τσακίρης υπάρχουν υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στην περίοδο της κρίσης παρά τις οικονομικές αντιξοότητες κατόρθωσαν με ίδια κεφάλαια να ολοκληρώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές λειτουργούν πλέον εισφέροντας στην εθνική οικονομία θέσεις απασχόλησης, φόρους και συνάλλαγμα.

Ομως, συμπληρώνει, ότι οδηγούνται στο κλείσιμο λόγω του καταλογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνονται εις βάρος τους για τον ΦΠΑ των επενδύσεων που εξέπεσαν, καθ’ όσον δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους σε 5 χρόνια από την έναρξη αλλά σε 6 ή 7 χρόνια, κάνοντας χρήση των παρατάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που η ίδια η πολιτεία είχε επιτρέψει. Το πρόβλημα, προσθέτει, είναι οξύτατο και οδηγεί αρκετές υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδίκως στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων απασχόλησης και τελικώς στην απαξίωση των επενδύσεων. Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε μία περίοδο που ο τομέας του τουρισμού καλείται να αποτελέσει τον κύριο φορέα της ανάπτυξης της οικονομίας, τέτοια προβλήματα γραφειοκρατίας και νομικής αντιφατικότητας δηλητηριάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Από την πλευρά της, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος τονίζει ότι οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, καθώς επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι «έπειτα από το μπλόκο των δανειστών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εντάσσονται στη νέα διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους για συνταξιοδοτική κάλυψη και το 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατά τη Συνομοσπονδία οι παραπάνω ιδιοκτήτες που επηρεάζονται από την απόφαση μην μπορώντας να ανταποκριθούν στο επιπρόσθετο αυτό δυσβάσταχτο κόστος, είτε θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους είτε θα κλείσουν τα βιβλία τους και θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα.

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία έχει εκτιμήσει ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων και διανυκτερεύσεων αλλά κυρίως σε επίπεδο εσόδων για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή