Με πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα απειλούνται πωλητές ακινήτων

Με πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα απειλούνται πωλητές ακινήτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με τον έλεγχο της εφορίας –και πιθανόν με πρόστιμα αν αποδειχθεί ότι έχουν αδήλωτα εισοδήματα– θα βρεθούν περίπου 2.500 φορολογούμενοι, οι οποίοι στο παρελθόν πώλησαν ακίνητο χωρίς να έχουν αναγράψει στο συμβόλαιο την τιμή πώλησης, αλλά εκείνη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους των αγοραπωλησιών ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αν κάποιος είχε πωλήσει στο παρελθόν ακίνητο έναντι 300.000 ευρώ και στο συμβόλαιο είχε αναγραφεί η αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στη διόρθωση του συμβολαίου, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθεί και για το εάν τη διαφορά των 180.000 ευρώ την είχε δηλώσει στην εφορία ή αν την απέκρυψε. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο για το αδήλωτο εισόδημα.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει το εργαλείο των διασταυρώσεων των τραπεζικών καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων των πωλητών. Να σημειωθεί ότι για τη διαφορά των 180.000 ευρώ στο παραπάνω παράδειγμα, ο πωλητής δεν όφειλε φόρο αλλά έπρεπε να έχει καταγραφεί στη δήλωσή του για κάλυψη τεκμηρίων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον αγοραστή, πέραν του ότι θα πρέπει να δικαιολογήσει την κατοχή του κεφαλαίου που πραγματικά πλήρωσε, θα έπρεπε να έχει καταβάλει και μεγαλύτερο φόρο μεταβίβασης. Πάντως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση που δίνεται είναι με τη σύναψη συμπληρωματικού συμβολαίου μεταξύ των δύο πλευρών και με την καταβολή του ισχύοντος σήμερα φόρου επί της διαφοράς μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της πραγματικής αξίας πώλησης του ακινήτου με συντελεστή 3%. Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της 16ης Απριλίου 2013, η εφορία αποδέχεται ότι «εφόσον με το νέο συμβόλαιο δηλώνεται μόνο επιπλέον τίμημα και δεν αλλάζει κανένα άλλο προσδιοριστικό στοιχείο του ακινήτου, έτσι ώστε να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για το ίδιο ακίνητο, οφείλεται φόρος μόνο για το επιπλέον τίμημα με το φορολογικό καθεστώς που ισχύει κατά τον χρόνο κατάρτισης του διορθωτικού συμβολαίου. Η αιτία για την οποία γίνεται η διόρθωση δεν εξετάζεται, γιατί ο νόμος ρητά ορίζει ότι η επανάληψη ή διόρθωση μπορεί να γίνεται για οποιονδήποτε λόγο. Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2523/1997 δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής στην περίπτωση αυτή».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, στους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα ακολουθήσει πλήρης φορολογικός έλεγχος.

Πέραν αυτών, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τη λίστα των 2.500 φορολογουμένων με αγοραπωλησίες ακινήτων, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι δήλωναν τις συγκεκριμένες πράξεις ως φυσικά πρόσωπα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ήταν το επάγγελμά τους. Με τον τρόπο αυτό (δηλώνοντας την αγοραπωλησία ως φυσικό πρόσωπο) απέφευγαν την καταβολή φόρου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξουν εκ νέου τη σχετική λίστα και θα χρησιμοποιήσουν το νέο λογισμικό διασταυρώσεων τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων που δίνουν αποτελέσματα εντός 24 ωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή