Σίφνος, η νόστιμη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σίφνος, η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στην ανάδειξη της Κυκλαδίτικης Κουζίνας.

10ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Το φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και10 / 09, μοιάζει να έρχεται στην καλύτερη συγκυρία καθώς τελευταία έχουν την τιμητική τους τα νησιά των Κυκλάδων στις επιλογές των μαγείρων. Από τα καλά που φέρνει ο τουρισμός η εξοικείωση των καταναλωτών με τα γνήσια τοπικά προϊόντα.

image

Η μανούρα, τα ξινοτύρια, η κοπανιστή, τα ντόπια σκληρά τυριά, οι λούζες, τα λουκάνικα, τα χοιρομέρια, η χρήση της κάπαρης, του κρίταμου, της θρούμπης, τα μικρόκαρπα ξερικά φασόλια και τα ρεβίθια, οι λογής φάβες, τα λιόκαφτα, δεν αποτελούν πια άγνωστο τόπο, είναι υλικά και προϊόντα που ζητιούνται. Είναι γεύσεις που θυμίζουν ελληνικά νησιά, Κυκλάδες, θάλασσα, διακοπές, μέρες ξεκούρασης και ευχαρίστησης.

image

Γι αυτό και είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται, χρόνια τώρα, στην Σαντορίνη, στο Taste of Mykonos, στο Food Paths της Τήνου και από φέτος στο Gr-eatings της Σύρου με στόχο την ανάδειξη της τοπικής Αγοράς και των προϊόντων.

Η Σίφνος τόλμησε κάτι πιο δυνατό. Προχώρησε κυκλαδοκεντρικά, κέρδισε έτσι ένα ρόλο και ανέλαβε μια αποστολή.

Τα παπουτσάκια που απώλεσαν την μπεσαμέλ τους

Στην πλαϊνή αγκαλιά του νησιού βρίσκεται το πρώτο λιμάνι του, η αρχαία και Μεσαιωνική θαλάσσια πύλη του, η Σεράλια. Παρέδωσε τα ηνία του λιμανιού στις Καμάρες το 1883. Εδώ δυο μικρά ταβερνάκια θαρρείς βγαλμένα από άλλη εποχή, από αυτά που πολλές φορές αναζητά η ψυχή σου. Μικρόψαρα στο τηγάνι, χανάκια, σκαράκια και μέλουνες. Σκάροι ψητοί, ολόφρεσκοι, με τα μέσα τους όλα να σφραγίζουν τη νοστιμιά.

image

Μέρες αργότερα ανακαλώ στη μνήμη μου ένα πιάτο μελιτζάνες παπουτσάκια με χταπόδι και καλαμαράκι, της κυρίας Έφης. Από το Ευτυχία παρακαλώ! Διαφωνήσαμε στον τίτλο όχι στην ουσία, ευτυχώς. Είναι ιμάμ! Δεν είναι! Είναι! Εκπληκτική γεύση, με λιτό πείραγμα. Απλά αφαιρεί ένα υλικό και προσθέτει ένα άλλο. Κίνηση ρουά ματ στον ουρανίσκο. Όχι για να εντυπωσιάσει, αλλά γιατί οι γιοι της δεν πιάνουν μοσχαρίσιο κιμά στο δίχτυ, στη συρτή, στο παραγάδι. Καλαμάρια και χταπόδια πιάνουν. Και να, εδώ, στην πατρίδα του Τσελεμεντέ, τα παπουτσάκια απώλεσαν την μπεσαμέλ τους γιατί απλά περίσσευε.

Δυο ψαροταβέρνες και ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής

image

Και από το Νοτιά, ψηλά στα βόρεια του νησιού, στη Χερρόνησο. Ένα υπήνεμο λιμανάκι με ψαροκάικα, ωραία δροσερά νερά, δυο ψαροταβέρνες και ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Η ανάπτυξη μικρών οικισμών στα παράλια ήταν πάντα συνδεδεμένη με την λειτουργία αγγειοπλαστών και την εύκολη πρόσβαση των καϊκιών από τα γύρω νησιά και τον Πειραιά. Εδώ το ντάρε αβέρε ψαράδων και αγγειοπλαστών ήταν καθημερινό.

Τσικάλι, ψάρι, κατσίκι, ρεβύθι

Συμπερασματικά, στη Σίφνο, από την εύξεινη θάλασσα νοστιμιάς του κτήματος Ναρλή, ως το ελάχιστο, σαν βαρκάκι τραβηγμένο στο γιαλό Ω3 του πολυτάξιδου και πολυμήχανου Σαμοΐλη, κι από τα αμυγδαλωτά, τα λουκούμια, τα παστέλια του ευγενούς κυρίου Βασιλόδημου Θεοδώρου, γνήσιου πρεσβευτή και τελευταίου ίσως θεματοφύλακα της παραδοσιακής αστικής ζαχαροπλαστικής των Κυκλάδων, ως τα ταβερνάκια στις Καμάρες, στη Χρυσοπηγή, στα Βρουλίδια και άλλα μέρη του νησιού, απολαμβάνεις την κάθε σου μπουκιά. Κυρίως χαίρεσαι να ξοδεύεις το κάθε σου ευρώ, κι αξίζει η Σίφνος να κερδίσει το στοίχημα και να εμπνεύσει σε ντόπιους και γείτονες την αγάπη για το καλό φαγητό, τα ντόπια υλικά και τα ποιοτικά προϊόντα των Κυκλάδων.

image
image

Στο ταξίδι της επιστροφής φυλλομετράς αναμνήσεις, πρόσωπα φιλόξενων νησιωτών, των καλύτερων πρεσβευτών της Κουζίνας των Κυκλάδων που μοιάζει να έρχεται, ώριμη πια, να κατακτήσει τη θέση της και το μεγάλο νόστιμο κομμάτι που της αναλογεί στην ελληνική γαστρονομία. Η Σίφνος περιμένει από μέρα σε μέρα την έγκριση του φακέλου για να αποκτήσει η Μανούρα δικαίωμα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης. Κι αυτό είναι για τα τρία οργανωμένα τυροκομεία του νησιού ένα μεγάλο βήμα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ (ενδεικτικά)

Η Χερρόνησος: ψαροταβέρνα λιμανάκι, Χερρονήσου, Τ/22840 33119

Καπετάν Σηφάκης: ψαροταβέρνα, Σεράλια, Τ/22840 31070

Νερό κι αλάτι: ελληνικό εστιατόριο με Σιφναίικες πινελιές, Πλατύς Γιαλός, Τ/22840 71208

Το Αποκοφτό: ψαροταβέρνα παραλία, Χρυσοπηγής Τ/22840 71304

Το Τσικάλι: παραδοσιακή σιφναίικη κουζίνα, Βαθύ, Τ/22840 71150

Ω3 (Omega3): Μεσογειακή κουζίνα με Σιφναίικες και Νοτιοαμερικάνικες επιλογές, Πλατύς Γιαλός, Τ/22840 72014

Σίμος: εστιατόριο/μαγειρείο, ελληνική και Σιφναίικη Κουζίνα, Καμάρες, Τ/22840

Ζαχαροπλαστική Θεοδώρου: αμυγδαλωτά, λουκούμια, παστέλια, χαλβαδόπιτες, βανίλιες, Αρτεμώνας, Τ/22840 31370

Παραδοσιακά Προϊόντα Σίφνου: αμυγδαλωτά, μπισκότα, κουλουράκια γλυκάνισου, Δρόμος Απολλωνίας προς Κάστρο, Τ/2284033308

Κρύπτη: παραδοσιακά προϊόντα: μανούρα, κρασί, ελαιόλαδο, Κάστρο, Τ/6976942137

Sifnos Farm: αγρόκτημα, αγροτικά προϊόντα, μαγειρέματα, Κάτω Πετάλι, Τ/22840 31192

Η ιστοσελίδα www.roomsinsifnos.com διαθέτει λίστα ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις και λίστα παραγωγών διαφόρων προϊόντων, τυριά, μέλια, κάπαρη κ.ά. με τα τηλέφωνά τους.)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή