Το μπουρκίνι συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις

Το μπουρκίνι συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΚΑΙΑ. Από Γάλλους λουομένους, κατοίκους των γύρω κοινοτήτων, εκδιώχθηκε από παραλία της Γαλλικής Ριβιέρας 23χρονη Αυστραλή, η οποία φορούσε ολόσωμο ισλαμικό μαγιό, το μπουρκίνι. Η 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής Ζεϊνάμπ Αλσέ, από το Σίδνεϊ, διηγήθηκε στην αυστραλιανή τηλεόραση ότι ταξίδεψε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία για να σταθεί αλληλέγγυα στους Γάλλους μουσουλμάνους μετά την απόφαση περίπου 30 θερέτρων της χώρας να απαγορεύσουν το μπουρκίνι.

Η κ. Αλσέ και η μητέρα της επισκέφθηκαν παραλία της Ριβιέρας πριν από λίγες εβδομάδες, φορώντας γαλάζια μπουρκίνι. Λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξή τους στην παραλία του Βιλνέβ-Λουμπέ, δέχθηκαν φραστική επίθεση από λουομένους, που τους ζήτησαν να φύγουν. Το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο Channel Seven μετέδωσε βίντεο που τράβηξε η κ. Αλσέ. Σε αυτό εμφανίζονται οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι με έντονο ύφος ζητούν από τις δύο γυναίκες να εγκαταλείψουν την παραλία. Τη δημοτική διάταξη απαγόρευσης του μπουρκίνι στο Βιλνέβ, όμως, καθώς και ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες κοινότητες της Γαλλίας, ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας παράνομα τα διατάγματα αυτά.

«Δεχθήκαμε απειλές από ντόπιους, για να εγκαταλείψουμε την παραλία. Μας είπαν ότι αν δεν το κάναμε, θα ειδοποιούσαν την αστυνομία», είπε η κ. Αλσέ μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεόραση. Πολλοί λουόμενοι έκαναν απειλητικές χειρονομίες, ενώ άλλοι φώναζαν λέγοντας ότι θα ειδοποιούσαν την αστυνομία. «Η σύνδεση του μπουρκίνι με την τρομοκρατία είναι ανυπόστατη, όπως είναι και κάθε ταύτιση της τρομοκρατίας με το Ισλάμ», είπε η 23χρονη φοιτήτρια.

Δεκάδες θέρετρα της Γαλλίας απαγόρευσαν στα μέσα του καλοκαιριού τη χρήση μπουρκίνι, μετά την επίθεση στην παραλία της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου, που προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς περιέγραψε το ισλαμικό μαγιό, μπουρκίνι, ως σύμβολο «υποδούλωσης των γυναικών». Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, υποστήριξαν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι στοχοποιεί αδίκως τους μουσουλμάνους.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφασίζοντας τον περασμένο μήνα ότι οι απαγορεύσεις αυτές παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες και ότι οι κατά τόπους δήμοι δεν είχαν αποδείξει ότι το ισλαμικό μαγιό αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.

Πολλά γαλλικά θέρετρα, όμως, συνέχισαν να εφαρμόζουν την απαγόρευση, παραβίαση της οποίας επισύρει χρηματικό πρόστιμο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δικαστήριο της Κορσικής επιβεβαίωσε τη νομιμότητα τέτοιας δημοτικής απαγόρευσης στο νησί.

Καταγωγή από Αυστραλία

Το μπουρκίνι «κατάγεται» από την Αυστραλία, όπου επινοήθηκε το 2004 από τη Λιβανοαυστραλή σχεδιάστρια Αχέντα Ζανέτι. Η κ. Ζανέτι λέει ότι το επίμαχο μαγιό δεν αποτελεί θρησκευτική φορεσιά και ότι στόχος της ήταν να δημιουργήσει ρούχο το οποίο θα επέτρεπε σε περισσότερες μουσουλμάνες να απολαμβάνουν τη θάλασσα και να συμμετέχουν σε αθλήματα. «Σκοπός μου ήταν να προσφέρω περισσότερη ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τους τη στερήσω», λέει η κ. Ζανέτι.

Η 23χρονη Ζεϊνάμπ Αλσέ είπε ότι επισκέφθηκε τη Γαλλία φιλοδοξώντας να μιλήσει με Γαλλίδες μουσουλμάνες «οι οποίες έχουν υποστεί τέτοιες διακρίσεις», για να προσθέσει ότι το μπουρκίνι τής έδωσε τη δυνατότητα να συνδυάσει τις επιταγές της θρησκείας της με την αγάπη της για τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου και του αγαπημένου της αθλήματος: του καράτε. Η χρήση του μπουρκίνι αναδείχθηκε, όμως, σε μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία, με το πρωτότυπο ισλαμικό μαγιό να απασχολεί τα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης, αλλά και τους διεκδικητές της προεδρίας του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή