Η «απόβαση» των Ρώσων στο Εθνικό

Η «απόβαση» των Ρώσων στο Εθνικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ρωσική θεατρική «απόβαση» λαμβάνει χώρα στο Εθνικό Θέατρο με τρεις παραγωγές και μία διαδραστική έκθεση που θα παρουσιαστούν από το διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Σεζόν Αγίας Πετρούπολης» στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας. Το φεστιβάλ αποτελεί το θεατρικό εξαγώγιμο προϊόν της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας από το 2007 και κάθε χρόνο επιλεγμένες παραστάσεις περιοδεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να συστήσουν στο θεατρόφιλο κοινό το καλλιτεχνικό πρόσωπο της Αγίας Πετρούπολης.

Στην κεντρική σκηνή του Εθνικού και στο θέατρο Ρεξ θα παρουσιαστούν τα έργα «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ», βασισμένο σε έργα του Νικολάι Γκογκόλ, από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Λενσοβιέτ, σε σκηνοθεσία Γιούρι Μπουτούσοβ, «Οι αδελφοί», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Φ. Ντοστογιέφσκι «Οι αδελφοί Καραμαζόφ» από το Κρατικό Δραματικό Θέατρο «Πριγιούτ κομεντιάνα» με νέους ηθοποιούς σε σκηνοθεσία της 30χρονης Ευγκένια Σαφόνοβα και ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ από το Κρατικό Θέατρο «Μπαλτίσκι ντομ» σε σκηνοθεσία του γνωστού Bέλγου σκηνοθέτη Λικ Περσεβάλ. Επίσης, το Κρατικό Κουκλοθέατρο της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζει τη συλλογή του με μαριονέτες από τις παραστάσεις του. «Οτιδήποτε ανοίγει το θέατρά μας προς τα έξω μάς αφορά. Θέλουμε να έχουμε ένα εθνικό θέατρο ανοιχτό σε όλες τις επιρροές. Εχουμε να πάρουμε και να δώσουμε πράγματα», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός.

Το διεθνές θεατρικό φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης κλείνει 10 χρόνια από την ίδρυσή του και κάθε χρόνο επιλέγονται βραβευμένες παραστάσεις, συνήθως κλασικών Ρώσων συγγραφέων, διαφορετικού κάθε φορά είδους και ύφους. «Οι περιοδείες του φεστιβάλ δεν είναι τυχαίες, αλλά γίνονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Ενα τόσο μεγάλο γεγονός δεν εκπληρώνει μόνο την καλλιτεχνική του αποστολή αλλά και την πολιτική», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Βίκτορ Μινκόβ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει μια ελληνική παραγωγή στην Αγία Πετρούπολη.

Οι παραγωγές

• «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ», με κείμενα του Ν. Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Γιούρι Μπουτούσοβ, Κεντρική Σκηνή, 20/9.

• «Οι αδελφοί», βασισμένο στους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φ. Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Ευγκένια Σαφόνοβα, θέατρο Rex «Μαρίκα Κοτοπούλη», 21/9.

• «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Λικ Περσεβάλ, Κεντρική Σκηνή, 22/9.

• Διαδραστική έκθεση μαριονέτας «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» από το κρατικό κουκλοθέατρο της Αγ. Πετρούπολης, 20 – 22/9, Κεντρική Σκηνή.

​​Ωρα έναρξης παραστάσεων 6.30 μ.μ., με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή