Σάλος με Πελεγρίνη για Ολοκαύτωμα

Σάλος με Πελεγρίνη για Ολοκαύτωμα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εκ παραδρομής έκφραση του Θεοδόση Πελεγρίνη, υφυπουργού Παιδείας, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), ενώ οδήγησε κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο. Ο κ. Πελεγρίνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι «οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού».

Πώς ηχεί η λέξη «οικειοποίηση» και στο νοηματικό πλαίσιο της φράσης; Αρνητικά, για πάρα πολλούς, οι οποίοι επιτέθηκαν στον κ. Πελεγρίνη. Πώς αντέδρασε ο υφυπουργός; Υιοθέτησε την τακτική πολλών κυβερνητικών παραγόντων να ψέξει τα «κακά ΜΜΕ». «Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθειά μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενό μου. Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης “οικειοποίηση”, αντί της λέξης “ανάδειξη”, δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής», ανέφερε χθες, ελπίζοντας να διορθώσει την κατάσταση. «Η φράση του κ. Πελεγρίνη είναι επιεικώς απαράδεκτη. Είναι μία δήλωση ανιστόρητη», ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ κ. Μωυσής Ελισάφ. Η επίσημη αντίδραση του ΚΙΣΕ αναμένεται σήμερα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «ο πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης (!) αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα ανιστόρητα, ανήκουστα και απαράδεκτα είπε. Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μη μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν». Οξύτατη ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ. «Η εθνολαϊκιστική αφήγηση της κυβέρνησης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά της. Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο», ανέφερε και προσθέτοντας ότι «οι πρόχειρες μεταμφιέσεις δεν πείθουν πλέον κανένα. Η πολιτική τους είναι πολιτική της εσωστρέφειας, του απομονωτισμού και της ηρωοποιημένης μιζέριας», ζήτησε την έκφραση συγγνώμης από την κυβέρνηση και την αποπομπή Πελεγρίνη από τον υπουργικό θώκο. «Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι). Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα», σημείωσε το Ποτάμι, τονίζοντας: «Οι δηλώσεις του κ. Πελεγρίνη είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου. Αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί».

Ο κ. Πελεγρίνης μιλώντας στην «Κ» ανέφερε χθες ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του. Ωστόσο έχει σημασία να επαναλάβουμε μία δική του αναφορά από την επίμαχη ομιλία: «Είναι δείγμα σωφροσύνης να περιμένεις προετοιμαζόμενος παρά να σπεύδεις ανέτοιμος». Δάσκαλε που δίδασκες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή