ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανέστρα στο φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζυμαρικά / Ρύζι, Τυριά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Δεντρολίβανο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 40΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας (όταν είναι η εποχή τους, βάζουμε 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 2 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. πικάντικη γραβιέρα της αρεσκείας μας


Διαδικασία

Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ντοματάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε έναν λείο «πουρέ».

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε τον πουρέ ντομάτας και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.

Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1½ λίτρο νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε διαρκώς με μια κουτάλα, για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει και πάλι να κοχλάζει, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα μέτριο ταψί, το στρώνουμε με μια σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού και το ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει, να πιει τα υγρά και να μελώσει. Ελέγχουμε ενδιάμεσα αν έχει γίνει το κριθαράκι ή αν χρειάζεται κι άλλο νερό, προσθέτουμε λίγο ζεστό.

Σκορπίζουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς. Σερβίρουμε το σκέτο αυτό γιουβέτσι ζεστό, με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Τι πίνουμε: Ροζέ φυσικά! Από Ξινόμαυρο, χωρίς συζήτηση!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ