Ο πέμπτος «άγνωστος Χ» του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Ο πέμπτος «άγνωστος Χ» του ναυαγίου των Αντικυθήρων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σπουδαίο εύρημα έφερε στο φως η δεύτερη φάση των φετινών εναλίων ερευνών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, τις οποίες πραγματοποίησε από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Μη βιαστείτε να υποθέσετε ότι σχετίζεται με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ή ότι είναι ένα από τα αγάλματα εκπληκτικής ομορφιάς που έχουν βγει από τον βυθό μέχρι σήμερα.

Πέντε άτομα

Η σημαντική ανακάλυψη αφορά τα υπολείμματα ενός ανθρώπινου σκελετού. Μαζί με εκείνα που έχουν εντοπιστεί στις έρευνες του 1976 από τον πλοίαρχο Κουστό, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι υπάρχουν οστά από πέντε διαφορετικά άτομα μέχρι στιγμής. Γιατί λοιπόν έχουν τόση σημασία το κρανίο, τα μακριά και μικρότερα οστά του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του κατά τη βύθιση του πλοίου;

Ο επικεφαλής καταδυόμενος αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, που εκπροσωπεί το Woods Hole, υπογραμμίζει στην «Κ»: «Είναι πολύ σπάνιο να ανευρεθούν ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα σε αρχαίο ναυάγιο. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε βρει από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά άτομα στα Αντικύθηρα μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μεγάλο πλοίο με πολλούς επιβάτες και πλήρωμα. Αν ήταν μικρό το πλοίο, δεν θα είχαν παγιδευτεί εκεί κατά τη βύθιση, θα μπορούσαν να έχουν πηδήσει στη θάλασσα. Για να διατηρηθούν τα οστά, σημαίνει πως κάτι τους καταπλάκωσε πολύ γρήγορα, που πρέπει να ήταν το φορτίο του πλοίο», λέει ο Φόλεϊ, που πιστεύει ότι το σκαρί που κατευθυνόταν στη Ρώμη ήταν φορτωμένο με τη λεία από την Ελλάδα αλλά και σιτηρά. Το εύρημα κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι το ναυάγιο μπορεί να έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό που ζει στη Σουηδία, οι νέες τεχνικές DNA μπορούν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να βρουν το φύλο, την ηλικία και το βιοτικό επίπεδο μέσα από τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στο αρχαίο ναυάγιο. Ετσι θα μάθουμε αν ήταν άνδρας ή γυναίκα (έχει βρεθεί ήδη μια εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου το 1976), την ηλικία και την κοινωνική θέση που είχε, συνεπώς θα καταλάβουμε αν ανήκε στο πλήρωμα ή ήταν επιβάτις. Σημαντικό εύρημα από την τελευταία φετινή «σοδειά»θεωρείται και η ανεύρεση μιας μολύβδινης καταπειρατηρίας, βάρους 50 κιλών. Πρόκειται για αντικείμενο σχήματος ημισφαιρικού, με κωδωνόσχημη τομή λόγω της κοίλανσης στο εσωτερικό της βάσης του. Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλάσσιου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Τη δειγματοληψία από τον βυθό εξυπηρετούσε η κοίλανση στη βάση με τους ήλους από σίδερο ή χαλκό, που παγίδευαν λασπώδη άμμο, λίθους και ιζήματα, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη χρησιμότητα του αντικειμένου για την περίπτωση ελιγμών ή αγκυροβολίας.

Ζωτικής σημασίας

Αυτό το ταπεινό εργαλείο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα. Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί ακόμα μία καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή