Τόσκας: Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στη Λέσβο

Τόσκας: Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στη Λέσβο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για εξασφάλιση της τάξης και ένα πλοίο προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες που δεν έχουν που να μείνουν, θα ενισχυθεί η Λέσβος, μετά τα επεισόδια στη Μόρια, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Ο απολογισμός των ζημιών συνεχίζεται και «απ’ ότι φαίνεται έχουν καεί γύρω στις εκατό σκηνές και εξήντα μικρότερες και το σύνολο σχεδόν των προσφύγων βρίσκεται πάλι εντός του hotspot» ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στο hotspot αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι  το προσφυγικό πρόβλημα «ξεπερνάει πλέον όχι μόνο τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα Ευρωπαϊκά»  και «δίνεται ο μεγάλος αγώνας να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στην ανθρωπιά, στις αξίες, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και στην ασφάλεια των πολιτών»  ενώ έκανε λόγο για δυνάμεις του σκοταδισμού που προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι, παραπλανώντας τον κόσμο και οι οποίες  αναδείχθηκαν και χθες στη Μυτιλήνη που προσπάθησαν να καπηλευθούν το πρόβλημα.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο προώθησης των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως  το πρόβλημα έγκειται στις διαδικασίες ασύλου, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί κάποτε επί εποχής συμφώνου Βαρσοβίας που έρχονταν τρεις άνθρωποι τον χρόνο να συνεχίσουν να έρχονται, τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά και επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση. Παράλληλα, άφησε αιχμές για χώρες της Ευρώπης που κοροϊδεύουν, ότι δήθεν θα δεχθούν πρόσφυγες και δεν τους δέχονται και επισήμανε πως είναι συνεχής η προσπάθεια και οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και παγκόσμια.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τις χώρες που όπως αναφέρει «έστησαν φράχτες» αλλά στέλνουν κουβέρτες βαφτίζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη, ο κ. Τόσκας τονίζει πως «με ψέματα δεν μπορεί να προχωρήσει η σταθερότητα στην Ευρώπη και διαδίδοντας ψέματα δεν μπορούν να βοηθήσουν κάποιοι στη σταθερότητα και της χώρας μας και της Ευρώπης, γιατί ήμαστε σε ένα γενικότερο περιβάλλον αστάθειας».

Ο κ. Τόσκας  δεν άφησε ασχολίαστη και τη δήλωση του κυρίου Αθανασίου ότι «συμπαρίσταται στον αγνό αγώνα στη διάσωση της Λέσβου μας», λέγοντας πως τέτοιες δηλώσεις μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συντείνουν στην εξεύρεση ψύχραιμων, σοβαρών λύσεων και συνέχισε «Δεν ξέρω αν ο κύριος Αθανασίου προσπαθεί να συμβάλει στην δημιουργία κάποιου μετώπου γαλαζο-μαύρου τύπου Μπαλτάκου, αν ονειρεύεται τέτοια θέματα, είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση αυτές οι προσπάθειες. »

Ερωτηθείς για την  κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε « Άλλη μία πυροδότηση καταστάσεων από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και αυτούς που τον χαϊδεύουν υπήρξε, ευτυχώς επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές εκεί στην περιοχή και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση. Εγώ επιμένω ότι η Βόρεια Ελλάδα, ειδικά η περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ευρύτερη περιοχή, έχει κρατήσει, έχει αντέξει ένα μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που με σωφροσύνη και με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και ως τώρα και οι κάτοικοι των νησιών μας. Έτσι, αυτές είναι εξαιρέσεις οι ακραίες φωνές που υπερπροβλήθηκαν αυτές τις ημέρες.»

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του κ. Τόσκα σχετικά με την βοήθεια που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στη χώρα μας.

«Για την ώρα έχουμε εισπράξει από πολλές κατευθύνσεις πολλά λόγια, λιγότερη υλική βοήθεια. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα οποία υπόσχονται, όχι σε εμάς αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τους έδωσε τα λεφτά.» είπε και συμπλήρωσε «Και εδώ πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα πράγματα, γιατί ως τώρα κάποιοι έλεγαν ότι εμείς δεν είμαστε αποτελεσματικοί βλέποντας ότι το κράτος προχωράει μέσα σε δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε, αλλά δεν παύει να δίνεται προτεραιότητα σε άλλες δομές. Είναι η ώρα του κράτους, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ.

Στο θέμα ελέγχου της χρηματοδότησης αυτών τον ΜΚΟ απαντά πως «Έλεγχο πρέπει να κάνουν αυτοί που τους δίνουν τα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι η απαίτηση που εκφράζουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί εμείς δίνουμε λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση τί κάνουμε με τα χρήματα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να δίνουν και οι διάφορες ΜΚΟ.» και συνεχίζει «Το πόσο κοστίζει στην χώρα μας ο κάθε πρόσφυγας, το κράτος δηλαδή έχει σχέση με το τι φτιάχνουμε, έχει σχέση με το πόσο έργο ανατίθεται στις ΜΚΟ, δεν έτσι απλό το πράγμα, αυτό πήγε να γίνει ένα σύνθημα, αλλά είναι η μισή αλήθεια.»

Τέλος χαρακτήρισε πολλές ΜΚΟ ως εμπορικές επιχειρήσεις  και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί ήδη ότι τα 40 εκατομμύρια από τα 80 που έχει δώσει έχουν κάνει φτερά επίσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή