Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO του Tor Hotel Group

Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO του Tor Hotel Group

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρίτη γενιά μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας -το ιστορικό Μεντιτερανέ της Θεσσαλονίκης υπήρξε δημιούργημα του παππού του, ενώ το Eagles Palace της Χαλκιδικής του πατέρα του-, ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας «κλείνει» τη σεζόν με μια εντυπωσιακή ανακοίνωση: στον όμιλο Tor Hotel Group (Eagles Palace, The Excelsior και City Hotel) έρχεται να προστεθεί από τον Μάιο του 2017 το αυτόνομο υπερπολυτελές συγκρότημα Eagles Villas στην Ουρανούπολη. Η 100% ελληνική επένδυση, ύψους 11 εκατ. ευρώ, υπόσχεται exclusive εμπειρίες διακοπών και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή της Χαλκιδικής.

Εκπροσωπείτε την τρίτη γενιά μιας οικογένειας επιτυχημένων ξενοδόχων. Ποιον αξιολογείτε ως τον σημαντικότερο σταθμό σε αυτή τη διαδρομή των 91 χρόνων;

To ότι η εταιρεία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της μετά τον μεγάλο σεισμό του 1978, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του ιστορικού Μεντιτερανέ, του πρώτου μας ξενοδοχείου. Βρισκόταν στη Λεωφόρο Νίκης και ήταν ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ελλάδα. Είχε συνδέσει την ύπαρξή του με τη ζωή της πόλης, αποτέλεσε σύμβολο της Θεσσαλονίκης και έμεινε για πάντα στην ιστορία μέσα από τις σελίδες του «Γιούγκερμαν του Καραγάτση. Η καταστροφή του αποτέλεσε ένα πολύ σκληρό χτύπημα για την οικογένειά μας, αλλά οι γονείς μου δεν το έβαλαν κάτω. Επικεντρώθηκαν στο να μεταφέρουν όλη την αίγλη και το κύρος του Μεντιτερανέ, μαζί με τη βαριά κληρονομιά του, στο καινούργιο τότε -και ακόμη όχι τόσο γνωστό- Eagles Palace στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1973. Η ικανότητά μας να επιβιώνουμε αλλά και να βγαίνουμε δυνατότεροι από τις δυσκολίες είναι στο DNA του Tor Hotel Group από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -με την επίταξη του Mεντιτερανέ- μέχρι, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, το άνοιγμα του Excelsior, του τρίτου μας ξενοδοχείου, το 2009, ακριβώς στην αρχή της κρίσης.

Αναλάβατε τα ηνία του ομίλου το 1999, σε μια εποχή που το τοπίο στην ελληνική οικονομία ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Πώς προσαρμοστήκατε στις αλλαγές; 

Στη χρυσή εποχή της ελληνικής οικονομίας, από το 1999 έως το 2009, οι περισσότερες επιχειρήσεις ευημερούσαν πλασματικά και όλοι ζούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο, με αποτέλεσμα πολλοί να μη σκέφτονται το μέλλον και να κάνουν τεράστια επιχειρηματικά ανοίγματα. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε τη χρυσή αυτή εποχή ανακαινίζοντας τα υπάρχοντα ξενοδοχεία μας -το Eagles Palace και το City- και εγκαινιάζοντας το τρίτο μας ξενοδοχείο, το πεντάστερο boutique hotel Τhe Excelsior. Συνεπώς, η κρίση μάς βρήκε με τα ξενοδοχεία μας σε πολύ υψηλό επίπεδο και με την επιχείρηση υγιή, γιατί δεν είχε πέσει στην παγίδα του υπερβολικού δανεισμού. Στις αλλαγές που έφερε η κρίση προσαρμοστήκαμε με γνώμονα πάντα τον σωστό στρατηγικό και επενδυτικό σχεδιασμό.

Τι οδήγησε στην απόφαση για μια τόσο τολμηρή επένδυση όπως είναι οι Eagles Villas, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας; Η επιλογή να χτίσουμε άλλη μία ξενοδοχειακή μονάδα δίπλα στο Εagles Palace δεν είναι τυχαία. Tο Eagles Palace αποτελεί σημείο αναφοράς, έναν καθαυτό προορισμό για τον επισκέπτη, καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών: από δραστηριότητες για τα παιδιά μέχρι τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια. Οι επισκέπτες των Eagles Villas θα μπορούν να τα απολαμβάνουν όλα αυτά, ενώ η νέα μονάδα θα μας επιτρέψει να χτίσουμε ακόμα περισσότερο την εμπειρία του Eagles με νέα εστιατόρια και δραστηριότητες. H σωστή επιχειρηματική επένδυση γίνεται πάντα σε μια εποχή που δεν την κάνουν όλοι. Οι Eagles Villas αποτελούν μια πολύ ασφαλή επένδυση για το Tor Hotel Group, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένη πελατεία και συμβόλαια με τους μεγαλύτερους tour operators του εξωτερικού.

Τι διαφορετικό και καινοτόμο έχουν να επιδείξουν; 

Οι Eagles Villas βρίσκονται σε μια πολύ μεγάλη έκταση 70 στρεμμάτων και είναι μόνο 40 βίλες, ενώ θα μπορούσαν να είναι 300 δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι οι βίλες είναι πολύ μεγάλου μεγέθους, με άνετους και πολυτελείς χώρους, μαγευτική θέα στον Σιγγιτικό κόλπο, η καθεμία έχει τη δική της ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα και πολλές από αυτές έχουν και ιδιωτικό κήπο.

Στο κεντρικό κτίριο βρίσκονται η ρεσεψιόν, δύο εστιατόρια, γυμναστήριο, spa, εσωτερική και εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Εχουν όλες τις προδιαγραφές να λειτουργήσουν 12 μήνες τον χρόνο, και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο Αγιον Ορος, το οποίο έχει κίνηση όλο τον χρόνο, και απευθύνονται σε επισκέπτες που αναζητούν πολυτελή και exclusive διαμονή.

Τα τελευταία χρόνια, η Χαλκιδική προσελκύει επενδύσεις πολλών αστέρων στον τομέα του τουρισμού. Με ποιους τρόπους έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα ισχυρό brand name;

Δεν θεωρώ ότι η Χαλκιδική έχει χτίσει ισχυρό brand name. Τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων που βρίσκονται στην περιοχή είναι αυτά που έχουν το brand name, καθώς έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για την προβολή τους στο εξωτερικό. Οι επισκέπτες του Eagles Palace έρχονται για το ίδιο το ξενοδοχείο και όχι για την Ουρανούπολη. Η Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλές προσπάθειες για την προβολή της, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως luxury προορισμός. Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο κομμάτι των υποδομών με σκοπό να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της. Αρχικά θα πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, στη συνέχεια οι δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν συστηματικά την καθαριότητα των περιοχών, την ηχορύπανση, την αστυνόμευση, την άναρχη δόμηση, το παράνομο παρκάρισμα. Γιατί οι τουρίστες, εκτός από τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν, προσέχουν ιδιαίτερα και τη γύρω περιοχή και ό,τι συμβαίνει σε αυτήν.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι τοπικές κοινωνίες επωφελούνται από τη λειτουργία επιτυχημένων ξενοδοχειακών μονάδων. Με ποιους τρόπους συνεργάζεστε μαζί τους;

Στο Eagles Palace και στο Eagles Villas θα απασχολούνται 300 άτομα το 2017, η πλειονότητα των οποίων είναι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αφού σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τις δεκάδες οικογένειες που ζουν εκεί. Ο Δήμος Αριστοτέλη, επίσης, επωφελείται από τη λειτουργία των ξενοδοχείων μας με το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρουμε για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες. Ασφαλώς υποστηρίζουμε και τους τοπικούς παραγωγούς, καθώς όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι από την αθωνική γη.

Tι θα θέλατε να πείτε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό;

Τα τουριστικά επαγγέλματα είναι πλέον άκρως εξειδικευμένα και έχουν υψηλές απαιτήσεις. Θα συμβούλευα τους νέους ανθρώπους να λάβουν από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα δυνατές θεωρητικές βάσεις και να εξειδικευτούν στον τομέα που αγαπούν περισσότερο. Πολύ σημαντικό είναι να κάνουν πρακτική σε όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες εμπειρίες. Καλό θα ήταν να εργαστούν επίσης σε ξενοδοχειακές μονάδες του εξωτερικού, ώστε να έχουν μια πιο σφαιρική άποψη για τον τουρισμό.

Τέσσερα ξενοδοχεία, παππούς και πατέρας στο επάγγελμα, σήμερα εσείς μαζί με τη σύζυγό σας και τις κόρες σας. Είναι τελικά η φιλοξενία οικογενειακή υπόθεση;

Οταν αυτό συμβαίνει, κάνει τη διαφορά. H επιχείρησή μας έχει πολύ έντονο οικογενειακό και προσωπικό χαρακτήρα. Θέλουμε πάντα να υπάρχει ένας από εμάς στα ξενοδοχεία μας, που θα φροντίζει προσωπικά για την άρτια λειτουργία τους και θα δίνει το δικό του στίγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγουμε οι μονάδες μας να είναι συγκεντρωμένες σε μια περιοχή: για να διατηρήσουμε αυτό ακριβώς το προσωπικό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ως όμιλο. Η φιλοξενία για εμάς δεν είναι κάτι απρόσωπο. Είναι συνυφασμένη με την οικογένειά μας, έχει ψυχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή