Με το σταγονόμετρο οι δαπάνες και τον Αύγουστο

Με το σταγονόμετρο οι δαπάνες και τον Αύγουστο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητά συγκρατημένες (3,4 δισ ευρώ) ήταν και τον Αύγουστο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα έσοδα του παρουσίασαν «τρύπα» 584 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 2,7 δισ ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε «τρύπα» 584 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν ήταν αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οσον αφορά τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,93 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΙΚ, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ανήλθαν ήταν κατά 3,4 δισ. ευρώ λιγότερες έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν εμφανίστηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι λιγότερες του στόχου, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν κατά 883 εκατ. ευρώ λιγότερες από το στόχο.

Οπως τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, «τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του… «κόφτη».

Παράλληλα, προσθέτουν: «Υπενθυμίζουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή