Στήριξη των ΗΠΑ ζήτησε ο Τσίπρας

Στήριξη των ΗΠΑ ζήτησε ο Τσίπρας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη στήριξη των ΗΠΑ στα τρία μείζονα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την Ελλάδα –χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό– ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε ημίωρη συνάντηση που είχαν χθες στην έδρα των Ην. Εθνών.

Οσον αφορά το χρέος, έκανε λόγο για τα σημαντικά οφέλη που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία μια απόφαση απομείωσής του το αμέσως προσεχές διάστημα και ζήτησε να ασκήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της στους κόλπους του ΔΝΤ, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο προς τους Ευρωπαίους εταίρους· για το προσφυγικό ανέφερε ότι δεν υπάρχει Plan B, μια εναλλακτική προσέγγιση στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ ώστε να συνεχισθεί αυτή, ενώ, τέλος, για το Κυπριακό εξήγησε την ελληνική θέση πως η επίλυσή του θα πρέπει να περιλαμβάνει και άρση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη» με τις ΗΠΑ τόσο στο θέμα του χρέους όσο και στα υπόλοιπα, καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η διευθέτηση και των τριών θεμάτων θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος επιβεβαίωσε πάντως το ισχυρό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, παρότρυνε τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί μαζί του όποτε το κρίνει σκόπιμο και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα παραμείνει ενεργή και στα τρία αυτά ζητήματα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της μεταβατικής, έως την ανάληψη της εξουσίας από τον επόμενο πρόεδρο, τον Ιανουάριο. Στο ίδιο θέμα, την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους άμεσα, «πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017 σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017», ανέδειξε ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στο συνέδριο της Concordia, που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ομογενής επιχειρηματίας Γιώργος Λογοθέτης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν ημίωρη συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, και υπό αυτό το πρίσμα επισήμανε πως «μέχρι το τέλος του 2016, ο ορίζοντας θα πρέπει να καθαρίσει» και να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές.

Επέκρινε ευθέως τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης γιατί «ακολουθούν μια δογματική ατζέντα λιτότητας», η οποία έχει αποτύχει σε αντίθεση, όπως είπε, με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη δική τους επεκτατική προσέγγιση κατάφεραν να σταματήσουν την κρίση.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. υπογράμμισε ότι, αν και η ίδια αποτελεί ιστορικό προϊόν πολιτικής συνεργασίας, τελευταία, το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων έχει μετατοπιστεί σε εθνικές κυβερνήσεις. Και αυτό, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στη Μέση Ανατολή. «Σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει μια άγκυρα της γεωπολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή