Αδιευκρίνιστα τα αίτια πτώσης του Απάτσι

Αδιευκρίνιστα τα αίτια πτώσης του Απάτσι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι (ΑΗ-64D Longbow) κατέπεσε στον Στρυμονικό Κόλπο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πολεμικού σεναρίου στο πλαίσιο της Διακλαδικής Ασκησης «ΣΑΡΙΣΑ 2016». Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι, όπως είθισται σε όλες τις ασκήσεις αυτού του επιπέδου, τα σενάρια είναι ακραία και προβλέπουν επιδέξιους χειρισμούς από τους κυβερνήτες, ως εκ τούτου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Τα πρώτα βίντεο που έχουν δημοσιοποιηθεί (η περιοχή που διεξαγόταν η άσκηση ήταν γεμάτη από πολίτες που παρακολουθούσαν τους ελιγμούς των ελικοπτέρων) από την πτώση του Απάτσι στη θάλασσα δεν είναι διαφωτιστικά, ωστόσο εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σοβαρή μηχανική βλάβη.

Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το ελικόπτερο έπεσε σε αβαθή, πράγμα που κατέστησε την ανέλκυσή του εύκολη, ενθαρρύνει τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για το ενδεχόμενο πλήρους επισκευής του. Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν αν πρόκειται για απώλεια ισχύος στον κινητήρα ή ανθρώπινο λάθος, που συνιστούν τις δύο βασικές εκδοχές. Το Απάτσι ανήκει σε μια παρτίδα 12 ελικοπτέρων αυτού του τύπου (Longbow) που παρελήφθη το 2009. Εκτοτε έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ακόμη δύο ελικόπτερα, γεγονός που σημαίνει ότι μετά και το χθεσινό ατύχημα, το ΓΕΣ έχει στη διάθεσή του εννέα.

Το ατύχημα συνέβη χθες στις εννέα το πρωί όταν το Απάτσι έκανε ελιγμούς και εκτελούσε εικονικές βολές στην παραλία των Βρασνών. Το ελικόπτερο λίγο πριν από την πρόσκρουσή του γύρισε ανάποδα και καρφώθηκε στα αβαθή. Ο λοχαγός συγκυβερνήτης του Απάτσι κατάφερε να βγει αμέσως από το κόκπιτ, ωστόσο ο ταγματάρχης συγκυβερνήτης διασώθηκε μόνον χάρη στην παρέμβαση των πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας που βρίσκονταν στην παραλία και έφθασαν στο βυθισμένο ελικόπτερο μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουσή του. Ο ταγματάρχης ανασύρθηκε στην παραλία όπου και, τελικά, βρήκε τις αισθήσεις του. Επειτα οι δύο αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη για προληπτικές εξετάσεις και έλαβαν αυθημερόν εξιτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή