«Το 2016, η πιο φονική χρονιά για τους πρόσφυγες»

«Το 2016, η πιο φονική χρονιά για τους πρόσφυγες»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε χθες ότι το 2016 κινδυνεύει να γίνει η πιο φονική χρονιά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παρόλο που οι απόπειρες διάσχισης έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής, 300.000 άνθρωποι έχουν φθάσει φέτος στις ακτές της Ιταλίας και της Ελλάδας, αντί 520.000 πέρυσι, με την κύρια μείωση να έχει καταγραφεί στα ελληνικά νησιά. Ομως περίπου 3.210 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί από τις αρχές του 2016, αριθμός μόλις 15% μικρότερος από τον συνολικό αριθμό για το 2015. «Με αυτούς τους ρυθμούς, το 2016 θα είναι η πιο φονική χρονιά στη Μεσόγειο», σημείωσε η Υπατη Αρμοστεία.

Ενα σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική, όπως αυτό που έθεσαν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης, διαθέτοντας 1,4% του ΑΕΠ τους ετησίως, θα κόστιζε 270 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τετραετία. Αντ’ αυτού, η προσέγγιση των ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από την Αφρική είναι οι συμφωνίες με αφρικανικές χώρες, υπό τα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία, με τις οποίες η Ε.Ε. προσφέρει ανταλλάγματα στις ηγεσίες τους προκειμένου να παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις κινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Ετερη μέθοδος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι η ανέγερση φρακτών και τειχών, με τελευταίο παράδειγμα το τσιμεντένιο τείχος του Καλαί. Το τείχος θα αποκλείσει τον καταυλισμό (τη λεγόμενη «ζούγκλα», που εκκενώθηκε αλλά ζει και βασιλεύει) από τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην είσοδο της σήραγγας της Μάγχης. Η κατασκευή του τείχους, που θα έχει μήκος ενός χιλιομέτρου και ύψος 4 μέτρων, ξεκίνησε χθες. Το τείχος θα κατασκευαστεί από τσιμεντένια στοιχεία, που θα απομακρυνθούν όταν αποφασιστεί.

Αύξηση κατά 12%

Στη «ζούγκλα» του Καλαί ζουν σήμερα 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, που σημείωσαν ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 12% από τον Αύγουστο. Η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν στη «ζούγκλα» περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν στη Βρετανία είναι Σουδανοί και Αφγανοί, ενώ λιγότεροι είναι υπήκοοι Ερυθραίας, Πακιστάν και Αιθιοπίας.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος θεωρεί ότι οι πληθυσμοί αυτοί έχουν δυνατότητες τις οποίες θα μπορούσε να αναδείξει ο ιδιωτικός τομέας. Με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Σόρος ανακοίνωσε ότι θα αφιερώσει 500 εκατομμύρια δολάρια «για επενδύσεις που απευθύνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται». «Θα επενδύσω σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, σε πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς και σε επιχειρήσεις που ιδρύουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες», έγραψε ο Σόρος.

Ο 86χρονος Σόρος, που μετανάστευσε από την Ουγγαρία στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, είπε ότι οι επενδύσεις του θα επικεντρωθούν σε ψηφιακές λύσεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ότι οι επενδύσεις αυτές θα δράσουν «συμπληρωματικά» προς το φιλανθρωπικό του έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή