«Φρένο» Ομπάμα στην πλεονασματική παραγωγή χάλυβα από Κίνα

«Φρένο» Ομπάμα στην πλεονασματική παραγωγή χάλυβα από Κίνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δύο μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Κίνας συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν έναν κολοσσό στον κλάδο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλεί τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει το πλεόνασμα παραγωγής χάλυβα και άλλων βιομηχανικών υλικών.

Πρόκειται για ένα από τα ακανθώδη θέματα ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον, η οποία προσάπτει στην Κίνα ότι προωθεί τα προϊόντα της σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, διασφαλίζοντας αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τον Απρίλιο η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα μειώσει την παραγωγή χάλυβα έπειτα από έκτακτη συνάντηση εκπροσώπων 30 χωρών, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το πρόβλημα της πλεονασματικής παραγωγής εμπορευμάτων και πρώτων υλών που έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ε.Ε. – Κίνας, που κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής. Εχουν επίσης προηγηθεί επανειλημμένες εκκλήσεις και από βιομηχανικά επιμελητήρια και ομάδες πίεσης της Ευρώπης, όπως η Ενωση Ευρωπαϊκών Χαλυβουργείων, που ζητούν να μην αναγνωρισθεί στην Κίνα το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, καθώς έτσι θα κατακλυσθούν οι αγορές από φθηνά κινεζικά προϊόντα που θα έχουν πλέον πολύ ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε.

Το θέμα της πλεονασματικής παραγωγής της Κίνας, ιδιαιτέρως στον χάλυβα, υπήρξε παράμετρος της εκστρατείας των οπαδών του Brexit πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Τα επιχειρήματά τους, πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, τα έχουν αποκρούσει όσοι Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι η Κίνα έτσι κι αλλιώς δεν πληροί τα κριτήρια για να αναγνωρισθεί ως οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, πολλοί έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι πουλάει τον χάλυβά της στην Ευρώπη σε τιμές κάτω του κόστους, καθώς προσπαθεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα παραγωγής.

Επιπροσθέτως, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα της Κίνας, η κρατική Baosteel Group, θα απορροφήσει τη Wuhan Iron and Steel Group και θα σχηματίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία χαλυβουργείων στον κόσμο, με την επωνυμία Chna Baowu Iron and Steel Group. Η παραγωγική δυνατότητα των δύο βιομηχανιών έφτασε τα 60,7 εκατ. τόνους χάλυβα το περασμένο έτος. Η ζήτηση για χάλυβα έχει όμως υποχωρήσει στην Κίνα, λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης, και η παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα εξακολουθεί να κατακλύζεται με πλεόνασμα προσφοράς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή