Σε «μνημόνιο» από TτΕ η Attica Bank

Σε «μνημόνιο» από TτΕ η Attica Bank

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της Attica Bank μετά την πλήρη συμμόρφωση της τράπεζας και των μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ) με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και την εκλογή ενός ριζικά νέου διοικητικού συμβουλίου. Αμέσως μετά την εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αναδόμηση του Δ.Σ. σύμφωνα με τις υποδείξεις της, η ΤτΕ προχώρησε στην άρση των περιορισμών για τη χορήγηση νέων δανείων.

Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της Attica Bank Θ. Πανταλάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση, ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στο σχέδιο εξυγίανσης, αφήνοντας αιχμές για τις μέχρι τώρα πρακτικές διοίκησής της.

Από την πλευρά της, η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι η χθεσινή «έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Η ΤτΕ θα συνεργαστεί στενά με τη νέα διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της». Η ΤτΕ, σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει τις ανησυχίες που δημιούργησε η κρίση των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία έφερε την Attica Bank ένα βήμα από την τοποθέτηση επιτρόπου, υπογραμμίζει ότι η Attica διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του ευρωσυστήματος. Αμέσως μετά την παρέμβαση της ΤτΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε επίσης την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα σε σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συμφωνία για συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν εντός ορισμένων χρονικών πλαισίων.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Πανταλάκης υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο, προσθέτοντας ότι η νέα διοίκηση δεν θα έχει δυσκολία να γίνει δυσάρεστη. Ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα πρακτικές διοίκησης μέσω συμβούλων θα τερματιστούν, ενώ έκανε λόγο για υπέρογκες αμοιβές στην τράπεζα. Σημειώνεται πως από τα στοιχεία της τράπεζας προκύπτει ότι ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της τράπεζας Ι. Γαμβρίλης, αν και δεν είχε εκτελεστικό ρόλο από το φθινόπωρο του 2014, λάμβανε σημαντικά υψηλότερες αμοιβές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης του αδιάθετου ποσού της αύξησης κεφαλαίου (70 εκατ. ευρώ), ο κ. Πανταλάκης διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της προείσπραξης αμοιβών από την ανάθεση σε εξειδικευμένο σύμβουλο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο νέος πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή της διοικητικές αλλαγές και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης να προχωρήσει στην ουσιαστική αναδιάρθρωση της τράπεζας. Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ακόμη ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές, τόσο τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα του πορίσματος του ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή