Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς, Ιω. Κασουλίδης και Ριάντ Μαλκί), στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των τριμερών επαφών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε σε μία ακόμη τετραμερή συνάντηση, των υπουργών Εξωτερικών Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων (και λίγο ευρύτερα). Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η συνάντηση των τεσσάρων χωρών είναι σημαντική καθώς «είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολύ καιρό, που η Ελλάδα διαμορφώνει μια εσωτερική συμμαχία, μικρών και μεσαίων κρατών, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές θέσεις».

Συζητήθηκαν κοινές δράσεις των τεσσάρων κρατών σε διάφορα επίπεδα. Κατ’ αρχάς ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας και οικονομίας και, φυσικά, το προσφυγικό, το οποίο επηρεάζει τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντήσει τον Λίβυο ομόλογό του, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διεθνή ενεργειακά ζητήματα Αμος Χόκσταϊν. Οπως είναι λογικό, θα βρίσκεται μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο το βράδυ θα παραστεί και στο δείπνο που παραθέτει ο Γερμανός ομόλογός του Βάλτερ-Φρανκ Σταϊνμάγερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή