Κουβανοί αθλητές καταδικάσθηκαν για βιασμό γυναίκας

Κουβανοί αθλητές καταδικάσθηκαν για βιασμό γυναίκας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Πέντε αθλητές της εθνικής ομάδας βόλεϊ της Κούβας καταδικάστηκαν από φινλανδικό δικαστήριο για τον βιασμό Φινλανδής γυναίκας κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Τέσσερις από τους αθλητές, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της ομάδας, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ ο πέμπτος σε τριάμισι. Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν στις 2 Ιουλίου, όταν μία γυναίκα κατέθεσε ότι δέχθηκε σεξουαλική βία από μέλη της ομάδας σε ξενοδοχείο. Αρχικά συνελήφθησαν άλλοι τρεις παίκτες της ομάδας, δύο εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι άμεσα, ενώ ο τρίτος χρειάστηκε πρώτα να δικαστεί, για να αφεθεί ελεύθερος στα τέλη Αυγούστου.

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο 27χρονος αρχηγός της ομάδας Ρολάντο Σεπέντα, οι 21χρονοι Αλφόνσο Γκαβιλάν και Οσμάνι Ουριάντε Μέστρε και ο 19χρονος Ρικάρντο Κάλβο Μανζάνο, ενώ σε 3,5 έτη καταδικάστηκε ο 21χρονος Λουίς Σόζα Σιέρα.

Το περιστατικό συνέβη στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αθλητές κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η γυναίκα γνώρισε δύο από τους αθλητές στο νυχτερινό κέντρο του ξενοδοχείου και στη συνέχεια ανέβηκε στο δωμάτιο του ενός, συγκεκριμένα του Ουριάντε Μέστρε και οικειοθελώς συνευρέθη σεξουαλικά μαζί του. Ωστόσο, έπειτα ο αθλητής ειδοποίησε τους συμπαίκτες του εν αγνοία της γυναίκας, καλώντας τους στο δωμάτιο.

Αφού κατέφθασαν, κακοποίησαν ομαδικώς τη γυναίκα, αποτρέποντάς την να φύγει από το δωμάτιο, τραβώντας την από τα μαλλιά. Οταν τελικώς την άφησαν να φύγει, εκείνη κατέθεσε το συμβάν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, η οποία με τη σειρά της κάλεσε την αστυνομία.

Οι άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι η γυναίκα συναίνεσε στο ό,τι συνέβη. Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς των παικτών, χαρακτηρίζοντάς τους αντιφατικούς, κρίνοντάς τους ενόχους για βιασμό και εξαναγκάζοντάς τους επιπροσθέτως να πληρώσουν το ποσό των 24.000 ευρώ στη γυναίκα, ως αποζημίωση.

Παρότι δύο μέλη της προπονητικής ομάδας απολύθηκαν όταν έγινε ευρέως γνωστό το περιστατικό και η αριθμητική δύναμη των παικτών μειώθηκε σημαντικά, η εθνική ομάδα της Κούβας συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, χάνοντας ωστόσο και τους πέντε αγώνες που έδωσε. Τέλος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, κατά τη διάρκεια των ερευνών, η ομοσπονδία πετοσφαίρισης της Κούβας υποστήριξε τις συλλήψεις, τονίζοντας ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι παίκτες προέβησαν σε πράξεις «εντελώς ασύνδετες με τις έννοιες της πειθαρχίας, του φιλότιμου και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες χαρακτηρίζουν το άθλημα και την κοινωνία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή