Αυτόνομα Ι.Χ. προωθούν οι ΗΠΑ

Αυτόνομα Ι.Χ. προωθούν οι ΗΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ομοσπονδιακές αρχές κατέστησαν σαφές ότι οι αμερικανικοί δρόμοι θα γίνουν κατά πολύ ασφαλέστεροι όταν λάβουν τη θέση που τους αξίζει, τα λεγόμενα αυτόνομα αυτοκίνητα, αυτά, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται χωρίς οδηγό. Τα μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα δεσμεύθηκαν ότι η επίβλεψη σε όλους τους τομείς ασφαλείας θα είναι υποδειγματική, ανοίγοντας ταυτόχρονα, διάπλατα την πόρτα προς τους κατασκευαστές αυτόνομων οχημάτων.

«Οραματιζόμαστε το μέλλον κατά το οποίο θα μπορείς να σηκώνεις τα χέρια σου από το τιμόνι και η μετακίνηση να είναι αναίμακτη ή και παραγωγική αντί για εξουθενωτική», επισημαίνει ο Τζέφρι Ζιέντς, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι τα αυτόνομα οχήματα θα μας βοηθήσουν «να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα και να σώσουμε ζωές».

Στην πραγματικότητα, αυτές οι δηλώσεις συνιστούσαν τις πιο ελπιδοφόρες προσεγγίσεις των ομοσπονδιακών φορέων που βλέπουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα ως μία σημαντική νίκη για την οδική ασφάλεια. Σήμερα, θα πρέπει αυτοί οι φορείς να εξισορροπήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Tesla, Google και Uber, με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για τη δημόσια ασφάλεια, ιδιαίτερα την επαύριο κάποιων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκονται ημιαυτόνομα οχήματα. Σε μια κοινή τους εμφάνιση ο Ζιέντς και ο Αντονι Φοξ, υπ. Μεταφορών των ΗΠΑ, έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες οδηγίες που σκιαγραφούν με λεπτομέρεια τις ελπίδες στον τομέα της ασφάλειας των αυτόνομων οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυναν τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα διέπουν τις τεχνολογίες που μόλις τώρα γεννιούνται.

Στην πραγματικότητα, έδειξαν ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν πρόκειται να κινούνται σε ένα είδος άγριας δύσης όπου οι εταιρείες θα μπορούν να δοκιμάζουν τα πάντα χωρίς κανέναν έλεγχο. Την ίδια στιγμή κατέστησαν σαφές ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα βρεθούν ενώπιον υπερβολικών κανόνων και ρυθμίσεων.

Τέσσερις βασικοί τομείς

Στην πραγματικότητα, οι νέες οδηγίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφορούν τέσσερις βασικούς τομείς. Ηδη, το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να ακολουθούνται 15 κώδικες ασφάλειας στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε τις πολιτείες να θεσπίσουν πολιτικές που θα αφορούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα και θα είναι ενιαίες σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Μεταξύ των δεκαπέντε σημείων περιλαμβάνεται ο τρόπος που το αυτόνομο όχημα θα πρέπει να αντιδρά αν για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργήσουν τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει, με ποιο τρόπο θα προστατεύεται η ιδιωτικότητα του βίου του επιβάτη, όπως και με ποιο τρόπο θα προστατεύονται οι επιβάτες σε περίπτωση δυστυχήματος. Επίσης, ανάμεσα στα σημεία αυτά περιλαμβάνεται ο τρόπος που θα πρέπει οι κατασκευαστές τέτοιων αυτοκινήτων να προσεγγίσουν το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας αυτού του τύπου των οχημάτων αλλά και πώς μπορεί ένα τέτοιο υπερσύγχρονο αυτοκίνητο να επικοινωνεί με τους επιβάτες του και τους άλλους οδηγούς.

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Pittsburgh Post – Gazette δημοσίευσε κύριο άρθρο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με θέμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Στο άρθρο του ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι τα αυτόνομα οχήματα ενδεχομένως να σώσουν δεκάδες χιλιάδες ζωών ετησίως και ότι η νέα πολιτική είναι «ευέλικτη και σχεδιασμένη ώστε να εξελίσσεται με την πρόοδο της τεχνολογίας».

Πέρυσι στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 40.000 θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα και ήταν μία από τις χρονιές με τα περισσότερα θύματα, ενώ οι ειδικοί ευελπιστούν ότι τα αυτόνομα οχήματα θα βάλουν τέλος σε όλους αυτούς τους θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή