Στις 5.860,80 ευρώ το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

Στις 5.860,80 ευρώ το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 5.860,80 ευρώ ορίζει ο ασφαλιστικός νόμος 4387 του 2016 ως ανώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εγγραφο του υπουργείου Εργασίας, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, υπενθυμίζει πως το νέο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και οριοθετείται στις 5.860,80 ευρώ για μισθωτούς και τους εργοδότες τους. Σήμερα ισχύει ανώτατο ασφαλιστικό όριο 5.543,55 ευρώ για «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους.

Το όριο αυτό είχε θεσμοθετηθεί αρχικά μόνο για τους «νέους» ασφαλισμένους (που είχαν μπει στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) ενώ για τους «παλαιούς» (ασφαλισμένοι πριν από τις 31/12/1992) ίσχυε πλαφόν σε 2.432,25 ευρώ. Το 2012 τα δύο όρια εξισώθηκαν, με αποτέλεσμα και οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι να μπουν στο πλαφόν των 5.543,55 ευρώ. Από 1/1/2017 το όριο αυτό ανεβαίνει ελαφρώς και οριοθετείται στις 5.860,80 ευρώ, καθώς είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού και ισχύει πλέον για όλους τους ασφαλισμένους: μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους, ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες. Αναλυτικά, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Επειδή ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1.1.2017. Σημειώνεται πως το νέο πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών αφορά τους μισθωτούς των φορέων κύριας ασφάλισης που από 1.1.2017 εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ιδιαίτερα υψηλόμισθοι εργαζόμενοι, πάνω από 5.500 ευρώ, θα υποστούν από την αρχή του χρόνου μια οριακή μείωση στις αποδοχές τους, της τάξεως των 40 με 50 ευρώ, εξαιτίας του νέου πλαφόν.

Οπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου, από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμόζεται και στους μισθωτούς το πλαφόν που οριοθετείται για όλους τους ασφαλισμένους. Ορίζει μάλιστα πως «το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου».

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αναφορά χρειάζεται περαιτέρω ερμηνεία, κυρίως ως προς το ποσό επί του οποίου θα υπολογιστεί η μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου με πολλαπλή μισθωτή απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή