Στο… δοκάρι της FIFA η «Χρυσή Μπάλα»

Στο… δοκάρι της FIFA η «Χρυσή Μπάλα»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έγκριτο γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football ανακοίνωσε χθες ότι έληξε το συμβόλαιό του με τη FIFA για την κοινή χρήση του βραβείου του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς με την ονομασία «Χρυσή Μπάλα» από την παγκόσμια ομοσπονδία, με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέφει στο παλιό σύστημα ανάδειξης.

Ετσι, το επίζηλο βραβείο, που απονέμεται κάθε Ιανουάριο, θα το κερδίζει όπως και μέχρι πριν από έξι χρόνια ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο με τους οποίους συνεργάζεται το France Football και δεν θα μετρά πια η άποψη των προπονητών και των αρχηγών των εθνικών ομάδων όλων των χωρών.

Προ εξαετίας είχαν συγχωνευθεί η «Χρυσή Μπάλα» και το βραβείο του «Καλύτερου Παίκτη της Χρονιάς της FIFA», ώστε να μην υπάρχει δυσαρμονία στην ανάδειξη του κορυφαίου κάθε έτους.

Οχι βεβαίως ότι θα αλλάξει τίποτε ουσιαστικό στον νικητή του βραβείου… Ετσι κι αλλιώς από το 2008 και μετά τη «Χρυσή Μπάλα» κατακτούν πότε ο Λιονέλ Μέσι, που ήταν ο νικητής για το 2015 και πότε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που θεωρείται βέβαιος νικητής για το 2016, έχοντας οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και συμμετάσχει στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την εθνική Πορτογαλίας το καλοκαίρι στη Γαλλία.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, νυν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης και κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 1998, απένειμε πάντως από… χθες τη «Χρυσή Μπάλα» στον ποδοσφαιριστή του Κριστιάνο Ρονάλντο, δηλώνοντας: «Αυτό που κατάφερε φέτος, ελάχιστοι παίκτες το κάνουν, να κερδίσει δηλαδή και το Τσάμπιονς Λιγκ και το Euro μαζί. Από μένα παίρνει δικαιωματικά τη «Χρυσή Μπάλα» κι όχι επειδή είναι παίκτης μου» είπε ο Ζιζού.

Το France Football καθιέρωσε τη «Χρυσή Μπάλα» για τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές το 1956, τη χρονιά του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την απένεμε αυτόνομα έως και το 2009. Η πρώτη φορά που δόθηκε σε μη Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή (υπό τον όρο ότι θα αγωνιζόταν σε ευρωπαϊκό σύλλογο) ήταν το 1993, με νικητή τον Ζορζ Γουεά της Μίλαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή