Δύο παλιοί φίλοι «συναντιούνται» ξανά

Δύο παλιοί φίλοι «συναντιούνται» ξανά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθήνα – Παρίσι – Αίγινα. Ο Γιάννης Μόραλης και ο Χρήστος Καπράλος είδαν τις διαδρομές της ζωής τους να διασταυρώνονται συχνά. Εγιναν φίλοι και συνοδοιπόροι έχοντας ως τρίτο στην παρέα τον Νίκο Νικολάου. Ανήκαν στην ίδια γενιά, έβλεπαν την τέχνη με τις ίδιες αξίες και αρχές. Μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τους κάνει να συναντηθούν μία ακόμη φορά, έτσι ώστε οι θεατές να βρουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες με δυνατό βλέμμα.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα στις 8 μ.μ. και θα είναι ανοικτά στο κοινό, το οποίο μπορεί να χαρεί ένα πολιτιστικό γεγονός μεγάλης κλίμακας στο νεότευκτο συγκρότημα. Θα παρουσιαστούν σε εσωτερικό χώρο περίπου 50 έργα του Γιάννη Μόραλη, αλλά και 18 χάλκινα έργα του Καπράλου σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία μεταξύ τους, καθώς και ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικού του κτιρίου του Ρέντσο Πιάνο. Οι δημιουργίες του Μόραλη προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη και από ιδιωτικές συλλογές, ενώ την επιμέλεια της αναδρομικής έχουν επωμιστεί η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και η Αννυ Μάλαμα. Το αφιέρωμα εντάσσεται βεβαίως στον εορτασμό από τα 100 χρόνια της γέννησης του μεγάλου καλλιτέχνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα γλυπτά του Καπράλου, με επιμέλεια της Αρτέμιδος Ζερβού.

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και το έργο τους. Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει τους σταθμούς της πορείας τους.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου (καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ), με ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο των ανοικτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή