Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Φιλόπατρις, χρημάτων ανώτερος ο Αντώνιος Κοραντής

Κύριε διευθυντά
Eφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών ο επίτιμος πρέσβης Αντώνιος Κοραντής. Ο Αντώνιος Κοραντής με απωτέραν καταγωγήν από τα Κόραντα της Βορείου Ηπείρου, υπηρέτησε επί μακράν σειράν ετών ευσυνειδήτως και ευόρκως την Πατρίδα. Κατά τη διπλωματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε διαδοχικώς στη Μανσούρα, Μασσαλία, Βιέννη, Βενετία (ως Γενικός Πρόξενος) κατόπιν στη Ρώμη και στη Φρανκφούρτη και ως πρέσβης στην Αλγερία, στην Αίγυπτον, στην Ινδία και στην Κινσάσα. Ως Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε πολλές κρίσιμες συμβάσεις με ξένες χώρες. Υπήρξε ο πολυγραφότερος σύγχρονος συγγραφεύς διπλωματικών και ιστορικών βιβλίων.  Το σύνολο του συγγραφικού του έργου φθάνει τις 5.000 περίπου σελίδες. Η ιστοριογραφία του κλιμακώνεται επί μιαν σχεδόν τριακονταετίαν. Στον τομέα της Διπλωματικής Ιστορίας ανήκουν: Οι τέσσερις τόμοι της «Διπλωματικής Ιστορίας της Ευρώπης (1919-1955). Ο 1ος τόμος επιγράφεται: «Η χωλαίνουσα Ειρήνη 1919-1933». Ο 2ος τόμος επιγράφεται: «Προς την Αβυσσον 1934-1939». Ο 3ος τόμος: «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος -μέρος πρώτο- 1939-1943» και ο 4ος τόμος αναφέρεται στα έτη «1943-1945 -μέρος δεύτερο-». Στον τομέα της Διπλωματικής και Πολιτικής Ιστορίας εντάσσονται επίσης οι δύο τόμοι: «Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος 1941-1945». Εκτός τούτων στον τομέα της ιστοριογραφίας του Αντώνη Κοραντή συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα έργα του:

«Αλέξανδρος Παπάγος και ο Πόλεμος της Ελλάδος 1940-1941».

«Χίτλερ - Στάλιν όταν εμοίραζαν την Ευρώπη». Τεχεράνη - Γιάλτα - Πότσνταμ» και σωρεία ανατύπων επί ελληνικών ζητημάτων (λ.χ. Ελληνοϊταλικός πόλεμος από διπλής σκοπιάς, Ελληνογερμανικός πόλεμος, το Επτανησιακόν κ.ο.κ.) με τελευταίο έργο του, εκδοθέν από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το 2010, με τίτλο: «Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα – Η Ιστορία μιας τραγωδίας» τόμος Α΄’. Δυστυχώς, η επιδεινουμένη κατάσταση της υγείας του, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τη συγγραφή και του Β΄’ τόμου επί του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος.

Υπήρξε χρημάτων ανώτερος. Ευτύχησε να λάβει ως σύζυγο, που του συμπαραστάθηκε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, την κ. Μαρίκα Κοραντή-Κροκιδά, και να αποκτήσουν έναν υιό, διακεκριμένο επίσης διπλωμάτη τον κ. Ιωάννη Αντωνίου Κοραντή, ο οποίος υπηρέτησε τη χώρα σε σημαντικά πόστα, ως πρέσβης και μετά την αποχώρησή του από την Υπηρεσία, διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας, καθώς και αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Φεύγει με την εκτίμηση και τον σεβασμό εκείνων που τον εγνώρισαν από κοντά και συνδέθηκαν φιλικώς μαζί του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

Γεωργιος Γραμματικας - Διδάκτωρ Nομικής, Aθήνα

«Ας ακούσουμε και μιαν αλήθεια»

Κύριε διευθυντά
Αξιωματούχος της κυβέρνησης, το 1970, αποκαλούσε το Συμβούλιο της Ευρώπης «καφενείο της Ευρώπης». Στη μεταπολίτευση, ακούγαμε το «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Φωνές, κραυγές, ενθουσιασμός στο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», όπως και στο «Η Ελλάδα ανήκει στους Eλληνες». Στις πορείες: «Αμερικάνοι δολοφόνοι των λαών», επίσης «Eξω οι βάσεις του θανάτου». Στα πανεπιστήμια: «Απλή και άδολη αναλογική», «Hρθε η ώρα της Αριστεράς». «Τιμές Αθηνών όχι Βρυξελλών», για τα προϊόντα μας. Μας παρότρυναν, «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Μάθαμε; Ναι! Για κάποια οικονομικά πακέτα που θα παίρνουμε. Αυτό ίσως θεωρήθηκε αρκετό. Τα υπόλοιπα θα τα μαθαίναμε αργότερα! Ζούσαμε καλά. Οι «συγκυβερνήτες», λέγε μας συνδικαλιστές, στήριζαν τους ψηφοφόρους τους και τους πολιτικούς. Ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Eνωση οικονομικά μέτρα. Eγινε η πολιτική αλλαγή, αλλά αντί για μέτρα, μοιράζαμε λεφτά που δεν υπήρχαν! Γιατί ήταν προεκλογική δέσμευση...

Η κατάσταση οικονομικά χειροτέρευε, ένας να βοηθήσει, βρε παιδιά, από την αντιπολίτευση; Oχι! Δύο πολιτικά κόμματα ζητούν επίμονα εκλογές. Το ένα μικρό της Αριστεράς ελπίζει μήπως και ανέβει. Το άλλο γιατί ζητάει εκλογές, να μάθει πόσο χάνει; Δεν το βλέπει; Αποτελέσματα εκλογών, κάτω από το 20% όλα τα κόμματα. Συνεργασίες: το μικρό της Αριστεράς δεν δέχεται. Το έτερο της Αριστεράς θέλει και το αδελφό κόμμα και δεν συμμετέχει. Στην πορεία: από τα τρία που συνεργάζονται, το ένα «δίνει μια στην καρδάρα και χύνει το γάλα» αποχωρώντας.

Εκλογές και πάλι. Χρειάζονται συνεργασίες. Eγιναν. Ωστόσο στα «γυαλιά» του κόμματος της Αριστεράς «έπεσε μαύρο», δεν διακρίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και αποχωρεί.

Μιλάμε για πολιτική ωριμότητα, υπευθυνότητα και κυρίως πατριωτισμό... Πάλι σε εκλογές. Το μικρό κόμμα της Αριστεράς ανεβαίνει. Τα ’δωσε όλα, ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε. Υπέρ πάντων η εξουσία, και την κέρδισε.

Τότε άρχισε το περαδώθε στην Ευρώπη, κουβέντα για την κουβέντα, δίχως αποτέλεσμα. Ο ένας μιλάει για εκλογές, δίπλα ο άλλος προτιμάει το δημοψήφισμα, σε άλλον αρέσει η δραχμή. Μύλος δηλαδή. Πέντε μήνες στασιμότητα. Ωσπου, ούτε ένας ούτε δύο αλλά 39 του κυβερνώντος κόμματος, ανεξήγητα και με ποικίλα ερωτήματα, λένε το εξωφρενικό «στηρίζω, αλλά δεν ψηφίζω τα μέτρα».

Παρακολουθούμε πολιτικό «κρυφτό». Εκλογές έγιναν, καθαρή πλειοψηφία, το κόμμα μπορεί ή όχι; Aλλως, όλα τα κόμματα μαζί. Δυστυχώς όχι. Ο καιρός περνάει, ο λαός περιμένει κάτι να αλλάξει. Ωστόσο «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Και τότε ακούγεται και πάλι για εκλογές. Μας τα ’παν άλλοι. Ο ΕΝΦΙΑ σταθερός, της αλληλεγγύης το ίδιο.  Από τους ηγέτες της Αριστεράς, της Δεξιάς και τις «παραφυάδες» τους, ο λαός ζητάει αυτό που λέει ο καλός Ιταλός τραγουδιστής Albano στο τραγούδι του «la verita».

«Dimi, Dimi la verita» Πες μου, πες μου, την αλήθεια.

«Solo la verita». Μόνο την αλήθεια.

Γιαννης Γ. Δημητρακοπουλος - Συνταξ. ιατρός παιδίατρος, Μεσσηνία

Η προπαγάνδα για τις άδειες

Κύριε διευθυντά
Θεωρώ εν μέρει λάθος τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Διότι ναι μεν συμφωνώ με την κατάργηση του περιορισμού, διαφωνώ όμως με την απουσία πρότασης στο οικονομικό θέμα. Και μπορεί τα 25 εκατ. κατ’ έτος να είναι μικρό ποσό, γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στο να μιλάει για τα 250 εκατ., τα οποία αφορούν σε όλη τη δεκαετία, είναι όμως αρκετά μεγάλο ποσό για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και πάνω σε αυτό στήνει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Oφειλε λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση, πριν καν εξαγγείλει την κατάργηση του περιορισμού, να έχει ήδη ανακοινώσει πως θα καταφέρει να εισπράττει το ποσό αυτό των 25 εκατ. κάθε χρόνο. Μια πρόταση, π.χ., θα ήταν να γίνεται διαγωνισμός κάθε ένα, δύο ή περισσότερα έτη και ανάλογα με τον αριθμό των διαγωνιζομένων, οι οποίοι θα κατέθεταν τις προτάσεις τους, θα διαιρούνταν και το ποσό των 25 εκατ. Αν, π.χ., προσέρχονταν πέντε υποψήφιοι, τότε αυτοί οι πέντε μοιράζονταν τα 25 εκατ. και θα πλήρωναν ο καθένας από 5 εκατ. κάθε χρόνο. Διότι αν βγήκε κάτι καλό από την παρωδία του εγκλεισμού των καναλαρχών, είναι τουλάχιστον ότι προσδιορίστηκε, και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, η συνολική αξία των τηλεοπτικών αδειών. Eτσι, αν η επόμενη κυβέρνηση βρει τον τρόπο να εισπράττει αυτά τα 25 εκατ. κάθε χρόνο, χωρίς τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις, τότε καμία αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να την κατηγορεί, ως είθισται, για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αν και η αλήθεια είναι ότι με το θέατρο του παραλόγου που έχουμε μπλέξει, για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι...

Γιωργος Aπ. Aνδρεουλακος – Δικηγόρος

Περί το σθένος των εισαγγελέων

Κύριε δευθυντά
Πρόσφατα η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τη «βάναυση προσβολή και αναίτια επίθεση» προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, λέγοντας ότι τέτοιου είδους επιθέσεις «δεν πρόκειται να κάμψουν το σθένος και το φρόνημα των εισαγγελέων». Να όμως που ένας εκ των ως άνω εισαγγελικών λειτουργών, ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ενώ επέδειξε το οφειλόμενο κατά την Eνωση «σθένος και φρόνημα», δεν έγινε μόνο στόχος του εν λόγω προέδρου αλλά υπέστη πειθαρχική δίωξη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και, μετά την άσκηση έφεσης στην πρωτοβάθμια απόφαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τιμωρήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Οι εννέα αρεοπαγίτες θεώρησαν τόσο προσβλητικό τον χαρακτηρισμό μιας παρέμβασης της προέδρου του Αρείου Πάγου ως «εξωθεσμικό», ώστε επέβαλαν στον κ. Ντογιάκο ποινή που επέσυρε την έκπτωση από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και δημιουργούσε κώλυμα υποψηφιότητας για επανεκλογή. Ευτυχώς, ο κ. Ντογιάκος διατήρησε «το σθένος και το φρόνημά του» και το ίδιο έπραξαν και οι συνάδελφοί του στην Εισαγγελία Εφετών. Eτσι υπέβαλε εκ νέου υποψηφιότητα και επανεξελέγη. Πρόκειται για μια τεράστια ηθική νίκη, ανεξάρτητα από τη συνέχεια. Καλό είναι να θυμούνται όλες οι πλευρές ότι, με τρομοκρατημένους ή εξαρτημένους εισαγγελείς και δικαστές, η δικαστική εξουσία, ο τρίτος πυλώνας του πολιτεύματος, είναι τελειωμένη υπόθεση. Oσοι δεν διαθέτουν «το σθένος και το φρόνημα» να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους έναντι όλων, είναι προτιμότερο να παραιτηθούν. Και η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να σπάσει επιτέλους τη σιωπή της προκειμένου για ζητήματα που θεωρεί interna corporis και να προστατεύσει τα μέλη της όχι μόνον έναντι προέδρων ποδοσφαιρικών σωματείων αλλά και έναντι της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Μιχαηλ  Πασχαλης - Oμότιμος καθηγητής Kλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Kρήτης, Tμήμα Φιλολογίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ