Τόσκας για Αμυγδαλέζα: «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες»

Τόσκας για Αμυγδαλέζα: «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σημαία» για την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως προς τους οικονομικούς μετανάστες, που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, παρουσίασε την Τετάρτη η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους νέους χώρους που ανακαινίστηκαν σε σύγχρονο χωριό, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, (ΔΟΜ), στο παλιό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων- μεταναστών, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

Ο κ. Τόσκας με τον κ. Εσδρά, επικεφαλής του ΔΟΜ και τον κ. Φιλιππάκο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα, επιθεώρησαν τα σπίτια- κοντέϊνερ που έχουν ανακαινιστεί, συνομίλησαν με τους μετανάστες και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου.

Όπως έγινε γνωστό, ο χώρος ανακαινίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φιλοξενία, διάρκειας έως και 10 ημερών, μόνο οικογενειών με μικρά παιδιά που εξέφρασαν την απόφασή τους να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους, με την στήριξη του σχετικού προγράμματος του ΔΟΜ.

Την Τετάρτη επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Ιράκ δύο οικογένειες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησαν, με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, άλλα 46 άτομα.

Οι χώροι που έχουν ανακαινιστεί μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 300 άτομα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επίσκεψη ο κ. Τόσκας, δήλωσε:

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εσδρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βόηθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από την σημερινή κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε:

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή