Χαρακτικά που συνομιλούν με τον Μεσαίωνα

Χαρακτικά που συνομιλούν με τον Μεσαίωνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αρχές της περασμένης άνοιξης, στον Ιανό της Σταδίου, όπου συναντήθηκα για πρώτη φορά με τα χαρακτικά του Φώτη Βάρθη (γενν. 1983), ενός νέου καλλιτέχνη που δείχνει να εκκινεί με ένα βήμα πιο μπροστά στα θολά, για κάθε νέο, νερά των εικαστικών.

Η «Ρομφαία της αυγής» είναι μία έκθεση που δεν σταμάτησε να ταξιδεύει. Μετά το κέντρο της Αθήνας (με την επιμέλεια της Ιριδος Κρητικού), βρέθηκε στα Μέγαρα και από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στη Ρόδο, όπου θα παραμείνει έως τις 28 του μηνός.

Ο Φώτης Βάρθης μίλησε στην «Κ» για την έκθεσή του, που φιλοξενείται στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ, στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, για την οποία ακούγεται ικανοποιημένος, όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και διότι μοιάζει ν’ αγκαλιάζεται από τον κόσμο. «Είναι μια έκθεση για την οποία νιώθω μεγάλη χαρά, και γίνεται σε έναν εξαιρετικό χώρο που μου παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Oλο το κλίμα της μεσαιωνικής πόλης έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τα έργα, σαν να διαπερνά ο ένας κόσμος στον άλλο. Ο φυσικός χώρος και η αρχιτεκτονική να χαρίζουν απ’ την αισθητική τους στις φιλοξενούμενες μορφές των έργων. Είναι πολύ σπάνιο και πολύ όμορφο όταν αυτό μπορεί να συμβεί», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Για τον Φώτη Βάρθη υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να είναι χαρούμενος: «Για τους ανθρώπους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος, όπως ο Γ. Μαχαιρίδης και η Ε. Μαχαιρίδη, που από καιρό μού είχαν προτείνει αυτή την έκθεση και φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή αυτού του εγχειρήματος. Επίσης, ευχαριστώ τις εκδόσεις Αδάμ για τους καταλόγους που επιμελήθηκαν και φυσικά όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθειά μου σ’ αυτό το ξεκίνημα και δείχνουν την πίστη τους στο έργο μου», δηλώνει στην «Κ».

Στο έργο του Βάρθη, όπως εξάλλου έχει πει και ο ίδιος, ο άξονας που ενώνει αυτήν τη δουλειά είναι το θέμα της πίστης, όπως την αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος, η σχέση του με το άγνωστο, είτε αυτό είναι κάτι θείο ή πνευματικό είτε είναι ο συνάνθρωπός του ή αν είναι ακόμη κι ο ίδιος ο εαυτός του.

Η Ρομφαία της Αυγής, Πύλη Ντ’ Αμπουάζ, Παλαιά Πόλη Ρόδου. Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή