Ατύχημα με διαρροή επικίνδυνης ουσίας σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

Ατύχημα με διαρροή επικίνδυνης ουσίας σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό ατύχημα προκλήθηκε στους χώρους εταιρίας logistics στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο. Δεξαμενή με 700 λίτρα φορμαλδεϋδης έπεσε στο οδόστρωμα κατά τη μεταφορά της από ειδικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει η επικίνδυνη τοξική ουσία. Επιτόπου έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που απέκλεισαν για αρκετές ώρες το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα, ενώ ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, η οποία ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία εξειδικευμένη στην απομάκρυνση τοξικών να συλλέξει το υπόλοιπο φορτίο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η εταιρεία δραστηριοποιούνταν δίχως προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας για επικίνδυνα υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και χωρίς απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ στις αποθήκες της βρέθηκαν 20 δεξαμενές με φορμαλδεΰδη χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες ασφαλείας». 

Η φορμαλδεϋδη είναι μια εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, η οποία σε μικρές ποσότητες ερεθίζει τα μάτια, προκαλεί πονοκεφάλους και αίσθημα καψίματος στο λαιμό, σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρος. Λόγω της σοβαρότητας του ατυχήματος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή να επιληφθεί της υπόθεσης το συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να προτείνει μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης και να εκτιμήσει το κόστος τους, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην εταιρία που προξένησε το ατύχημα. Παράλληλα θα επιβληθούν πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τόσο για το ατύχημα, όσο και για την παραβίαση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή