Βίαιες συγκρούσεις στη Σάρλοτ των ΗΠΑ

Βίαιες συγκρούσεις στη Σάρλοτ των ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΛΟΤ, Β. Καρολίνα. Ταραχές σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών την Τρίτη στην πόλη Σάρλοτ της Β. Καρολίνας, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Κιθ Λαμόντ Σκοτ από πυρά αστυνομικού. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επίσης Αφροαμερικανός Τέρενς Κράτσερ έπεφτε και αυτός νεκρός από πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σάρλοτ, Κερ Πάτνι, είπε ότι οι αστυνομικοί προειδοποίησαν επανειλημμένως τον 43χρονο Λαμόντ Σκοτ να πετάξει το όπλο που κρατούσε, προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του.

Το θύμα φέρεται να βγήκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας όπλο, την ώρα που οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έρευνα στη συνοικία για ύποπτο ληστείας. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Λαμόντ Σκοτ φέρεται να είναι και αυτός Αφροαμερικανός. Συγγενής του θύματος, όμως, αμφισβήτησε χθες την επίσημη εκδοχή του περιστατικού, λέγοντας ότι ο 43χρονος ήταν άοπλος και περίμενε τον γιο του να βγει από παρακείμενο σχολικό συγκρότημα. Σε βίντεο στο Facebook, διάρκειας μιας ώρας, γυναίκα, η οποία υποστηρίζει ότι είναι η μεγάλη κόρη του Λαμόντ Σκοτ, λέει ότι ο πατέρας της δεν διέθετε όπλο και ότι ήταν ανάπηρος. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση ο επικεφαλής της αστυνομίας είπε: «Είναι ώρα να βρούμε νέα επιχειρήματα γιατί οφείλω να σας πω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από όσα περιγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Λαμόντ Σκοτ, πλήθος συγκεντρώθηκε σε διασταύρωση της βορειοανατολικής συνοικίας της Σάρλοτ, αποκλείοντας μάλιστα προσωρινά τον αυτοκινητόδρομο 85, όπου λεηλάτησαν φορτηγά και τα πυρπόλησαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ από τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, δώδεκα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Την ίδια ώρα, στην Τάλσα της Οκλαχόμα, διαδηλωτές ζητούσαν την απόλυση της αστυνομικού Μπέτι Σέλμπι, η οποία πυροβόλησε και σκότωσε την Παρασκευή τον 40χρονο Τέρενς Κράτσερ, κατά τη διάρκεια φραστικού επεισοδίου που κατεγράφη από την κάμερα του περιπολικού της αστυνομικού, καθώς και από αυτή ελικοπτέρου της αστυνομίας.

Ο δικηγόρος της αστυνομικού Σέλμπι είπε χθες ότι ο Κράτσερ δεν υπάκουσε στις εντολές της πελάτη του, ενώ η αστυνομικός φοβήθηκε για τη ζωή της όταν ο Κράτσερ έβαλε το χέρι στην τσέπη του, σαν να ετοιμαζόταν να τραβήξει όπλο. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Κράτσερ αμφισβήτησε, όμως, την εκδοχή της αστυνομικού, λέγοντας ότι το θύμα ήταν άοπλο και δεν είχε δώσει καμία αφορμή. Φέτος στις ΗΠΑ 842 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών, με τη συντριπτική πλειονότητα από αυτούς να είναι Αφροαμερικανοί.

Τοποθέτηση Τραμπ

Με ασυνήθιστα ήπιο τρόπο τοποθετήθηκε χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα δύο παραπάνω περιστατικά, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και μιλώντας με μεγάλη ευαισθησία για τα θύματα. Η μεταμόρφωση αυτή του Τραμπ, ο οποίος έχει συνηθίσει το κοινό του σε ρατσιστικά ξεσπάσματα με στόχο την αφροαμερικανική κοινότητα, έχει στόχο να προσεγγίσει τους μειονοτικούς ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Βιρτζίνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή