ΕΛΛΑΔΑ

Λειτουργία νέου χώρου στην Αμυγδαλέζα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ο ειδικός χώρος που δημιουργήθηκε στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας προορίζεται για τη φιλοξενία οικογενειών μεταναστών που συμφώνησαν στην εθελούσια επιστροφή στη χώρα τους. Ο χώρος, τον οποίο επισκέφθηκε χθες η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση θα φιλοξενεί περίπου 40 με 50 αλλοδαπούς. Γειτνιάζει με το υφιστάμενο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα πάνω από 300 παράτυποι μετανάστες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, αποκλειστικά για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επισκέφθηκαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ΔΟΜ και προορίζεται να φιλοξενήσει οικογένειες μεταναστών που έχουν παραιτηθεί από τη διαδικασία ασύλου, για όσο χρόνο απαιτείται έως ότου ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες επιστροφής τους, συνήθως 6 έως 8 ημέρες.

Σύμφωνα με πηγή του οργανισμού, για τη χρηματοδότηση των έργων και την αγορά εξοπλισμού (air condition, τηλεοράσεις κ.λπ.) δαπανήθηκαν πάνω 45.000 ευρώ. Η εγκατάσταση είναι χωρητικότητας 158 ατόμων, ωστόσο υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση θα φιλοξενεί περίπου 40 με 50 αλλοδαπούς. Γειτνιάζει με το υφιστάμενο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, όπου παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να κρατούνται σήμερα πάνω από 300 παράνομοι μετανάστες.

Μάλιστα, έχει τοποθετηθεί ένα πανί ανάμεσα στις δύο εγκαταστάσεις ούτως ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο χώρων. «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Νομίζω κάναμε ό,τι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να πάνε κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας μετά την ξενάγησή του στην εγκατάσταση.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τζ. Φιλιππάκος, αντίστοιχα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα για άλλη μία φορά δείχνει ότι σέβεται τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, δείχνει ανθρωπισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς: «Υπάρχει θέρμανση και ψύξη, σύγχρονη με air condition, τα πρώτα τους πράγματα όταν έρχονται εδώ, οδοντόβουρτσες μέχρι οποιαδήποτε προσωπικά είδη, τηλεόραση, ψυγεία, ψύκτες, WiFi, ό,τι χρειάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος». Σημειώνεται ότι η αστυνομία αναμορφώνει έναν επιπλέον χώρο εντός της εγκατάστασης της Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας 152 θέσεων.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα παραχωρηθεί στον ΔΟΜ, ενώ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως κλειστή δομή για την κράτηση μεταναστών.

Εξάλλου, όπως είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει η «Κ» στο παρελθόν, παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν είχε δυνατότητα να αναστείλει τη λειτουργία της Αμυγδαλέζας, καθώς υπάρχει δέσμευση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδότησε τη δημιουργία της εγκατάστασης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ