Αλ. Τσίπρας κατά ρατσισμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εκκληση για αποτελεσματικότερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και αντικατάστασή τους με νόμιμες απηύθυνε ο κ. Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στη Σύνοδο Ηγετών για το προσφυγικό που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Γερμανία και άλλες πέντε χώρες, στην έδρα των Ην. Εθνών.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη λογική του ρατσισμού που καλλιεργείται με την έγερση φρακτών και τειχών απέναντι στις προσφυγικές ροές, επισημαίνοντας ότι «η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη». Επισήμανε την ανάγκη να εξαρθρωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι μεν δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων που θεωρούν ότι το διεθνές δίκαιο είναι πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στην θάλασσα. Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων, της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επαναπροωθήσεις, της αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το άσυλο και στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στη χώρα μας, της ενίσχυσης της συνεργασίας με τον Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες, καθώς και της άμεσης εφαρμογή της απόφασης για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Η τριμερής

Την ίδια ώρα, ο πυρετός διπλωματικών επαφών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνεχίστηκε χθες με την πραγματοποίηση της πρώτης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, που ανοίγει μια νέα σελίδα στην περιφερειακή συνεργασία και λειτουργεί εξισορροπητικά έναντι του Ισραήλ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη συνεργασία, που αποτελεί ελληνική πρόταση, επιβεβαιώνει την επιτυχία των ήδη υφιστάμενων σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο που δημιουργούν νέες δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και ευκαιρίες, στην Ανατ. Μεσόγειο. Παράλληλα, αντανακλά τη βούληση της Ελλάδας και της Κύπρου να διατηρήσουν τις παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Παλαιστίνη και να τηρήσουν ισορροπίες, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ γίνεται εις βάρος των ιστορικών δεσμών φιλίας με τους Παλαιστινίους και τους Αραβες γενικότερα.

Για την Αθήνα η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «γεφυροποιός» και «έντιμος διαμεσολαβητής» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε για «μεγάλη συνεργασία» και έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα είναι μια συνάντηση των πολιτικών διευθυντών προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση υπουργών, τον Ιανουάριο του 2017. Ανέφερε ότι για τη δημιουργία αυτής της συνεργασίας με την Παλαιστίνη δεν ρωτήθηκε το Ισραήλ. «Δεν ερωτάμε τρίτους, όπως και δεν ρωτήσαμε τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και συμπλήρωσε: «Ο κανόνας είναι –και το δηλώνουμε ξανά– ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται εναντίον κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή