Σήμα Fed για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Σήμα Fed για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκια του δολαρίου η Federal Reserve στα επίπεδα του 0,5%, στα οποία τα έχει αυξήσει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε ότι έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη ενώ βελτιώνεται παράλληλα η αμερικανική αγορά εργασίας. Τόνισε, μάλιστα, πως η απόφαση της τράπεζας να τηρήσει προς το παρόν στάση αναμονής και να μην προχωρήσει άμεσα στην αύξηση των επιτοκίων δεν προδίδει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία. Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να αναφερθεί στον πληθωρισμό που παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%, ενώ επανέλαβε τις εκτιμήσεις της τράπεζας ότι ο δείκτης θα πλησιάσει τον στόχο μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθώς θα βελτιώνεται περαιτέρω η αμερικανική αγορά εργασίας.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι εκτιμήσεις της αγοράς πως η Fed θα ανέβαλλε για ακόμη μία φορά αύξηση του κόστους δανεισμού. Οπως σχολίασε ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Deutsche Bank, «το τελευταίο πράγμα που θέλει η Fed είναι να προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματαγορές με μια μεγάλη έκπληξη». Ωρες πριν από τη συνεδρίασή της, άλλωστε, ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κάλεσε την ομοσπονδιακή τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια.

Με παρέμβασή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter προειδοποίησε τη Fed για τον κίνδυνο ενός σοκ σε μια εύθραυστη στιγμή για την οικονομία, υπενθύμισε στην τράπεζα πως αν προκληθεί κάμψη της οικονομίας δεν έχει πλέον τα εργαλεία για να αντιδράσει και τόνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός ενώ οι προσδοκίες «μιλούν» για περαιτέρω υποχώρησή του. Κάλεσε μάλιστα τη Fed να ξεπεράσει την πεποίθησή της πως για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους, ακόμη κι αν δεν διαφαίνεται επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η Fed αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία. Εκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή τους, μολονότι τον Δεκέμβριο είχε προβλέψει πως στη διάρκεια του 2016 θα προβεί σε τέσσερις αυξήσεις. Στόχος ήταν να οδηγηθεί το κόστος δανεισμού σε επίπεδα υψηλότερα κατά 1%. Αν και η ανεργία έχει περιοριστεί στις ΗΠΑ στο 4,9%, έχουν μεσολαβήσει απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Πρόκειται άλλωστε για ένα έτος γεμάτο κακούς οιωνούς για την παγκόσμια οικονομία, με έντονη την ανησυχία για την επιβράδυνση της Κίνας, όπως και για την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.

Οι επιλογές που, θεωρητικά, έχει η Fed είναι να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε μία από τις συναντήσεις που έχουν απομείνει για το τρέχον έτος, μία στις 1-2 Νοεμβρίου και μία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Οπως έχουν επισημάνει οικονομικοί αναλυτές, η συνάντηση του Νοεμβρίου είναι λίγες μόνον ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η τράπεζα θα αποφύγει κάποια κίνηση. Απομένει, έτσι, η συνάντηση του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Ωρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,1%, καθώς και ότι θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικούς τίτλους αξίας περίπου 80 τρισ. γιεν τον χρόνο, ποσό αντίστοιχο των 787 δισ. δολαρίων. Στόχος της, να διατηρήσει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στα υφιστάμενα επίπεδα, γύρω στο 0%. Προσέθεσε επίσης ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής για να τονώσει την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή