Τον εξοπλισμό Κούρδων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Τον εξοπλισμό Κούρδων εξετάζουν οι ΗΠΑ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Κούρδων ανταρτών που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση Ομπάμα, διακινδυνεύοντας καινούργιες εντάσεις στις σχέσεις της με την Αγκυρα. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο επικαλείται σχετικές εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κεντρικής Διοίκησης του Πενταγώνου προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το Πεντάγωνο τροφοδοτούσε ήδη εμμέσως τους Κούρδους με ελαφρά όπλα, μέσω αντικαθεστωτικών οργανώσεων Σύρων Αράβων, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους. Ο απευθείας εξοπλισμός των Κούρδων θα αφαιρέσει αυτό το «φύλο συκής», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις της Αγκυρας. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία για να καθησυχάσει τους Κούρδους, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι από την Ουάσιγκτον ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε στην τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», εξαιτίας της οποίας έχασαν σημαντικό τμήμα των εδαφών που είχαν κερδίσει στο πεδίο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Αγκυρας ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post. Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε, από το βήμα Διάσκεψης του ΟΗΕ για το προσφυγικό, στη Νέα Υόρκη, σκληρή κριτική εναντίον της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή