Στο εδώλιο θα καθίσει ο Λούλα ντα Σίλβα για υπόθεση διαφθοράς

Στο εδώλιο θα καθίσει ο Λούλα ντα Σίλβα για υπόθεση διαφθοράς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναμένεται να περάσει από δίκη μετά τις κατηγορίες περί διαφθοράς που του απαγγέλθηκαν, αποφάνθηκε την Τρίτη ένας ομοσπονδιακός δικαστής, ταράσσοντας περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο δήλωσε ότι ο Λούλα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2003 μέχρι το 2011, κατηγορείται ότι αποδέχθηκε ποσό της τάξεως του 1,14 εκατ. δολαρίων από δωροδοκίες, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Συγκεκριμένα, ο Μόρο ανέφερε στην απόφασή του πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λούλα υπήρξε «άμεσα επωφελούμενος» από δωροδοκίες της κατασκευαστικής εταιρείας OAS S.A., η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, και επομένως οφείλει να παραπεμφθεί σε δίκη.

Με email που έστειλε αργά την Τρίτη, ο δικηγόρος του Λούλα ανέφερε ότι ο πελάτης του δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και διώκεται από έναν «αμερόληπτο δικαστή», ο οποίος διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η φυλάκιση του πρώην προέδρου. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κατηγορίες δεν τον πτοούν, αλλά τον «παρακινούν να βγαίνει έξω και να μιλάει περισσότερο», τονίζοντας ότι θα «συνεχίσει να μάχεται».

Η υπόθεση Λούλα έρχεται να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας, η οποία κορυφώθηκε όταν η διάδοχος του Λούλα, Ντίλμα Ρούσεφ, κρίθηκε ένοχη για παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού και αποπέμφθηκε από τα προεδρικά της καθήκοντα στα τέλη του περασμένου μήνα. Η απόφαση του Μόρο μπορεί να αποτρέψει την πολιτική επιστροφή του Λούλα στις προεδρικές εκλογές του 2018 και όπως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί, μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα το Εργατικό Κόμμα (P.T.) οδηγώντας το ίσως και στην εξαφάνιση. «Είναι ένα σοβαρό πλήγμα στον μύθο του Λούλα», ανέφερε ο Κλαούντιο Κούτο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστημιακό ίδρυμα Γκετούλιο Βάργκας του Σάο Πάολο, τονίζοντας ότι «κάθε καταδίκη εναντίον του Λούλα θα καταλήξει και σε καταδίκη του Εργατικού Κόμματος». Ωστόσο, παρότι το P.T. δέχεται αλλεπάλληλες κατηγορίες περί διαφθοράς, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Λούλα φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο πρώην Βραζιλιάνος πρόεδρος είναι εξαιρετικά αγαπητός λόγω της ιδιαίτερης πορείας της ζωής του, η οποία ξεκίνησε από τη φτώχεια και έφτασε στην προεδρία, με ορόσημο τη θητεία του ως συνδικαλιστή ηγέτη τη δεκαετία του ’80.

Η δίωξη του Λούλα εντάσσεται στην ευρύτερη μάχη κατά της διαφθοράς που λαμβάνει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα και έχει ήδη οδηγήσει 83 ανθρώπους στη φυλακή, μεταξύ αυτών ανώτερα στελέχη και πολιτικούς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λούλα υπήρξε ο «ηγέτης» του ευρύτερου δικτύου δωροδοκιών της Petrobras, το οποίο έχει προκαλέσει απώλειες της τάξεως των 12,6 δισ. δολαρίων στους μετόχους της εταιρείας και στους φορολογουμένους. Οπως προαναφέρθηκε, η γραμμή υπεράσπισης του Λούλα αρνείται τα παραπάνω, τονίζοντας ότι το κατηγορητήριο δεν έχει αρκετά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ασκώντας πολιτική δίωξη στον πρώην πρόεδρο και έχοντας ως μοναδικό του στόχο να τον αποτρέψει από το να διεκδικήσει ξανά το πρώην αξίωμά του. Μολαταύτα, σύμφωνα με ειδικούς, οι κατηγορίες είναι βάσιμες, δημιουργώντας μία υπόθεση που μπορεί να αποδειχθεί το τέλειο παράδειγμα που θα υποδείξει τη νέα ισχύ του νόμου και των θεσμών στη Βραζιλία, οι οποίοι θα είναι πλέον αποφασισμένοι να στραφούν κατά της διαφθοράς ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα. «Οι ψηφοφόροι τώρα βλέπουν πανίσχυρους λευκούς να καταλήγουν στη φυλακή, όχι μόνο φτωχούς, μαύρους Βραζιλιάνους, όπως συνήθως», ανέφερε ο Κάρλος Περέιρα, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο FGV του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή