Ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Αίγυπτο

Ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Αίγυπτο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σεντί Σομπχί, αλλά και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Ασαρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα εξοπλιστικά προγράμματα της αραβικής χώρας. Η βούληση του κ. Καμμένου να ανοίξει δίαυλο συνεργασίας με την Αίγυπτο και σε αυτόν τον τομέα είναι εκπεφρασμένη, ωστόσο η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια περίοδο γενικευμένων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος και ο ΑΓΕΕΘΑ βρέθηκαν προ ολίγων ημερών για ανάλογες επαφές στο Ισραήλ, ενώ και οι Ισραηλινοί είχαν αμέσως μετά συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις χθεσινές επαφές με τους Αιγυπτίους, ο κ. Καμμένος συζήτησε για θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Με τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής συζητήθηκε η δυνατότητα συμπαραγωγής οπλικών αμυντικών συστημάτων Αιγύπτου και Ελλάδας.

Σήμερα οι τρεις υπουργοί θα παραστούν στην πρώτη συνάντηση των κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του αρχηγό του επιτελείου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγο Μαχμούτ Χεγκάζι. Ελλάδα και Αίγυπτος ήδη έχουν αυξημένη συνεργασία σε όλα τα Οπλα (Αεροπορία, Στρατός και Ναυτικό) είτε μέσω κοινών ασκήσεων είτε μέσω ανταλλαγής αξιωματικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως χώρα που φιλοξενεί ήδη πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά και ως τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο για αρκετούς ακόμη στην υποσαχάρια Αφρική που ακολουθούν τη ροή του Νείλου για να φτάσουν στη Μεσόγειο.

Ικανοποίηση

Πηγές του ΥΠΕΘΑ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους τόσο για τις χθεσινές όσο και για όλες τις τελευταίες επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Διότι, όπως έλεγαν, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή και σε στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα, συμπλήρωναν, μέσω των Αθηνών χώρες οι οποίες δεν διατηρούσαν επί δεκαετίες καλές σχέσεις μεταξύ τους έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή αλλά και μεσολαβητή.

Είναι προφανές ότι τα σύνθετα προβλήματα της ΝΑ Μεσογείου, κυρίως το προσφυγικό και η τρομοκρατία, απαιτούν τη συνεννόηση σε πολλά επίπεδα, κάτι που πολιτικά δεν είναι πάντα εφικτό λόγω της ιστορικής έλλειψης συνεργασίας ανάμεσα σε διάφορες χώρες.

Την ανάγκη για αύξηση της αμυντικής και της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή έχει εντείνει και η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο, ιδίως εκείνη του κοιτάσματος Ζορ εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, που –λόγω του τεράστιου μεγέθους του– θεωρείται ευκαιρία για την προώθηση συνεργειών και στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή