Η ξενοφοβία πλήττει την ανάπτυξη

Η ξενοφοβία πλήττει την ανάπτυξη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας η έξαρση της ξενοφοβίας στη χώρα και ειδικά στα πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια της. Η εχθρότητα προς τους ξένους, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και η έλλειψη ανεκτικότητας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των «νέων κρατιδίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα από την «Ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής ενοποίησης», την οποία υπέβαλε η Ιρις Γκλάικε, εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Σε αυτήν διαπιστώνεται ότι η κοινωνική ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξή τους κινδυνεύουν εξαιτίας του μίσους κατά των ξένων. Η έκθεση θα παρουσιαστεί και θα επεξηγηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. «Προς το παρόν, δεν έχω κάτι θετικό να αναφέρω», σχολίασε η Γκλάικε και πρόσθεσε πως η μόνη διέξοδος σε αυτή τη ζοφερή εικόνα θα ήταν η ενσωμάτωση των προσφύγων. «Η μεγάλη πλειονότητα των Ανατολικογερμανών δεν είναι ξενόφοβη ή ακροδεξιά. Θα ευχόμουν όμως αυτή η πλειονότητα να παίρνει πιο μεγαλόφωνα και ευδιάκριτα θέση», εξήγησε. Επιπλέον, παραδέχθηκε πως είναι αδύνατο να αποσιωπηθεί η δραματική αύξηση των ακροδεξιών επιθέσεων.

«Παράλληλα με τις αμέτρητες επιθέσεις σε πρόσφυγες και τα καταλύματά τους, οι βίαιες επιθέσεις στο Χάιντεναου και το Φράιταλ έχουν γίνει τα σύμβολα του εδραιούμενου μίσους κατά των ξένων», αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση. Κατά τις διαμαρτυρίες εναντίον της υποδοχής προσφύγων έγινε σαφές ότι τα όρια μεταξύ των mainstream πολιτικών και των ακροδεξιών διαμαρτυριών γίνονται διαρκώς και πιο ρευστά. Η εν λόγω έκθεση κάνει λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις», οι οποίες θα είχαν τη δυναμική να «θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη». Επίσης, εκφράζεται ο φόβος για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία: «Η Ανατολική Γερμανία θα έχει αναπτυξιακές προοπτικές μόνον ως περιοχή ανοικτή στον κόσμο, στην οποία όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν θα αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σπίτι τους και συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή». Η Ιρις Γκλάικε δήλωσε στον Τύπο ότι στην Ανατολική Γερμανία υπάρχει «σημαντική οικονομική καθυστέρηση». Το καθαρό κατά κεφαλήν εισόδημα ανά κάτοικο στα ανατολικά κρατίδια το 2015 υπολειπόταν κατά 27,5% των δυτικών. Προσέθεσε επίσης ότι κανένα στοιχείο δεν παραπέμπει στο μακροπρόθεσμο κλείσιμο αυτής της ψαλίδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εάν ληφθεί ως βάση η δυναμική των περασμένων πέντε ετών, τα ανατολικά κρατίδια θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες ώστε να καλύψουν την απόσταση με τα δυτικά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε πως δεν αναμένει να υπάρξει επανάληψη της κατάστασης που βίωσε πέρυσι η Γερμανία, με την άφιξη στη χώρα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι στα σύνορα χρειάζεται να παραμείνουν.«Συμφωνήσαμε ότι πέρυσι στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είχαμε μια ιδιαίτερη κατάσταση», τόνισε ο Ντε Μεζιέρ σε ομιλία του σε συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ (CDU). «Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με κοινές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και επίσης σε εθνικό επίπεδο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός, μέλος του CDU. Τα δύο κόμματα διαφωνούν σχετικά με την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών. Το CSU επιθυμεί να τεθεί ανώτατο όριο σε νέες αφίξεις προσφύγων σε 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, πρόταση που η καγκελάριος της Γερμανίας έχει απορρίψει. Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε, παράλληλα, πως επιθυμεί οι έλεγχοι των συνόρων στη μεθόριο Αυστρίας – Γερμανίας να παραμείνουν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν τόνισε πως οι έλεγχοι των συνόρων χρειάζεται να παραμείνουν, εκτός και αν σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή