Χίος: Διαμάχη και καμία συγκεκριμένη πρόταση

Χίος: Διαμάχη και καμία συγκεκριμένη πρόταση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε στις δύο χθες τα ξημερώματα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο, που διήρκεσε πέντε ώρες, με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό. Κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν απόψεις χωρίς όμως να διατυπωθούν προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρακτικό αντίκρισμα.

Κάποιοι, εκτός των άλλων, πρότειναν επιμορφωτικές εκδρομές για τους πρόσφυγες στο νησί και προβολή σλάιντς. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και πολίτες. Ορισμένοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για μαθήματα συμπεριφοράς προς τους πρόσφυγες και προσπάθειες ενσωμάτωσης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μανώλης Βουρνούς, τόνισε ότι θα πρέπει να διοριστεί συντονιστής στο hotspot στη Χίο όπου «ο αριθμός των προσφύγων θα πρέπει να είναι κάτω από τους 900 ώστε να απορροφούνται οι νέες αφίξεις». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη δημιουργία άλλου χώρου στέγασης προσφύγων, ώστε να μεταφερθούν όσοι βρίσκονται στις δομές εντός της πόλης. Ζήτησε, επίσης, από το δημοτικό συμβούλιο να καταλήξει σε «ένα σαφές πλαίσιο διεκδίκησης απέναντι στην κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Στέλιος Καμπούρης, πρότεινε την πραγματοποίηση τοπικού δημοψηφίσματος με δύο προτάσεις που μόνο προσχηματικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ερωτήσεις»: Πρώτον, αν οι πολίτες της Χίου πιστεύουν ότι η παραμονή των προσφύγων στο νησί δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 72 ώρες (σ.σ.: ήταν η δέσμευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν δημιουργήθηκε το hotspot, πριν ωστόσο από το κλείσιμο των συνόρων). Δεύτερον, αν τάσσονται υπέρ της ισομερούς κατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Πρότεινε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του χιώτικου λαού, να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις. Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας, Ερμιόνη Φρεζούλη, σχολίασε ότι ο δήμαρχος κλείνει συμφωνίες με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα πριν αποταθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Καμία συνεννόηση

Η συζήτηση συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση και οι εκπρόσωποι των δημοτών της Χίου να καταλήξουν σε ένα κοινό ψήφισμα όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Χθες, πάντως, στο νησί έφτασαν 13 άτομα ενώ συνολικά 100 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή