Κοσμική ζωή για τον Αλβανό «Εσκομπάρ»

Κοσμική ζωή για τον Αλβανό «Εσκομπάρ»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοσμικό γάμο σε θέρετρο των Αγίων Σαράντα φέρεται να έδωσε το «παρών» ο επονομαζόμενος «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων, ο 44χρονος Aλβανός Κλεμέντ Μπαλίλι, που διώκεται με διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών ως επικεφαλής κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, ο Μπαλίλι, που διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση της γειτονικής Αλβανίας, παρέστη το βράδυ της Κυριακής σε δεξίωση γάμου που φιλοξενήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο των Αγίων Σαράντα. Μάλιστα, ο 44χρονος φέρεται να διασκέδαζε μαζί με στέλεχος της τοπικής οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Τεπελένι.

Ο Μπαλίλι κατηγορείται από τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος και χρηματοδότης μιας οργάνωσης Ελλήνων και Αλβανών ναρκεμπόρων που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς και κοκαΐνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσα σε νταλίκες διεθνών μεταφορών. Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε έπειτα από εξάμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή της αμερικανικής DEA και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Europol και Eurojust.

Από την έρευνα προέκυψε ότι φορτία με εκατοντάδες κιλά χασίς και κόκας που είχε αποπειράθηκε να διακινήσει το κύκλωμα είχαν κατασχεθεί –ενδεικτικά– στη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Πάτρα, τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα 15 μέλη της σπείρας που τελικά συνελήφθησαν σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σχεδίαζαν τον Μάιο τη μεταφορά 678 κιλών χασίς από την Αλβανία στη Ζάκυνθο με τελικό προορισμό το Οσλο. Από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των μελών της σπείρας και τις εκατοντάδες ώρες συνακροάσεων προέκυψε ότι ο 44χρονος Μπαλίλι ή «Kelly» (όπως αναφέρεται στη δικογραφία) ήταν αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, συντονίζοντας και χρηματοδοτώντας τη δράση του, από κοινού με τον επίσης Αλβανό Πόντι Ντιμίτερ που ζούσε μόνιμα στο Βέλγιο, όπου και συνελήφθη. Παρότι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών, το 2014 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Μεταφορών στους Αγίους Σαράντα, ενώ είχε δεχθεί «πυρά» από στελέχη της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, που τον κατηγορούσαν για εμπόριο ναρκωτικών. «Επρόκειτο για αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, επιφορτισμένο με τον ρόλο της προμήθειας, προς περαιτέρω διακίνηση, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία προς χώρες της Ευρώπης», αναφέρει σε ένορκη κατάθεσή του 34χρονος αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο ίδιος αξιωματικός αποκαλύπτει ότι ο Μπαλίλι μεσολαβούσε ούτως ώστε οι νταλίκες με τα ναρκωτικά να μην ελέγχονται από τελωνειακούς υπαλλήλους κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, καθώς και ότι έστελνε μέσω Western Union χρήματα σε μέλη της σπείρας προκειμένου να διευκολύνει τις κινήσεις τους. Ενδεικτικά, στις 5 Μαΐου του 2016 ο Μπαλίλι ακούγεται να δίνει οδηγίες στον χειριστή ταχύπλοου που προσεγγίζει τον κόλπο των Αγ. Σαράντα για να φορτώσει ναρκωτικά: «Α: Τώρα είμαι στη μέση του κόλπου. Β: Στον δικό μου κόλπο; Α: Στον κόλπο των Αγίων Σαράντα. Β: Προχώρα σιγά σιγά». Ελληνες αστυνομικοί διευκρινίζουν ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 44χρονου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις Αρχές της Αλβανίας μέσω των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας, ενώ την υπόθεση συνεχίζουν να ερευνούν διωκτικές και δικαστικές αρχές σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή