Συνεχίζονται οι «συγκρούσεις» για τα Θρησκευτικά

Συνεχίζονται οι «συγκρούσεις» για τα Θρησκευτικά

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές κόντρες αλλά και ενδοεκκλησιαστικούς τριγμούς προκάλεσε ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, εξαιτίας των αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Το μάθημα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά Θρησκειολογίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών.

«Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει», ανέφερε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες. Κάτι που έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όμως, οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η απαξιωτική άρνηση κάθε διαλόγου και η σχεδιαζόμενη από τους κ. Τσίπρα και Φίλη σύγκρουση με την Εκκλησία είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων διχαστικών αντιπαραθέσεων», προσέθεσε.

Πολλές είναι οι φωνές κατά της κυβέρνησης εντός της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση (οι συνολικά 80 μητροπολίτες) στις 4 Οκτωβρίου. Ενδεικτικά χθες, οξύς κατά της κυβέρνησης ήταν ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καλώντας «να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και να μην “παίζει κρυφτούλι” με τον κ. Φίλη. Και όχι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Πρόταγμα του κόμματος των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της ορθόδοξης ιδιοπροσωπίας του λαού μας».

Από την άλλη, αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου άφησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, αναφέροντας ότι η αντίδρασή του ήταν καθυστερημένη. Ο κ. Νικόλαος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στην τρέχουσα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επισήμανε χθες πως σέβεται τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο προσέθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παρέμβει με δυναμικό τρόπο ένα χρόνο πριν, όταν το θέμα άρχισε να συζητείται. Είχε προηγηθεί κριτική για αδρανή στάση της Εκκλησίας από τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο.

Ενδεικτικά, ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας για τις αλλαγές που αποφασίσθηκαν στα Θρησκευτικά, έκανε λόγο για «επικίνδυνα και απαράδεκτα πράγματα». Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Φίλη στην οποία κατηγόρησε την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αμφισβήτησε το έργο της, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινη είναι η Εκκλησία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή