Αίτημα Γερμανίας για απαγόρευση πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στη Συρία

Αίτημα Γερμανίας για απαγόρευση πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στη Συρία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας για μία εβδομάδα αιτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τον βομβαρδισμο ενός κλιμακίου ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Χαλέπι, στηρίζοντας ουσιαστικά την άποψη που εξέθεσαν πρώτες οι ΗΠΑ στην πρόσφατη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με ένα tweet του Υπουργείου Εξωτερικών του Βερολίνου την Πέμπτη.

«Εάν θέλουμε η κατάπαυση του πυρός να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, η μόνη λύση είναι μια προσωρινή αλλά καθολική απαγόρευση κάθε κίνησης πολεμικών αεροσκαφών στη Συρία, τουλάχιστον για τρεις ημέρες, αν και πιο αποτελεσματικό θα ήταν για μία εβδομάδα», ανέφερε ο Στάινμαιερ.

Διαφωνία Κέρι-Λαβρόφ στιν ΟΗΕ για το συριακό

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, συζήτησαν για τη συριακή κρίση στη Νέα Υόρκη, έπειτα από μια έντονη διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν αρχικά τηλεφωνικά «με πρωτοβουλία των Αμερικανών» μετά τη διέλευσή τους από τον ΟΗΕ πριν από τη συνάντησή τους, συνοδευόμενοι από την αντιπροσωπεία τους, για να «συνεχίσουν να συζητούν το πρόβλημα της διευθέτηση της συριακής (σύγκρουσης», σύμφωνα με μήνυμα που ανέρτησε στο Facebook το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ενώπιον του ΟΗΕ, οι Κέρι και Λαβρόφ διαφώνησαν έντονα για τη Συρία, με τις ΗΠΑ να απαιτούν από τη Μόσχα «να καθηλώσει στο έδαφος» τα συριακά αεροσκάφη και να απαγορεύσει στη Δαμασκό να βομβαρδίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και άμαχους.

Απαθής, ο Λαβρόφ δεν έκλεισε την πόρτα σε μια επαναφορά της εκεχειρίας, η οποία κατάρρευσε τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι «δεν ήταν πλέον δυνατόν να υπάρχει μονομερής παύση» των εχθροπραξιών από τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι άρχισαν εκ νέου τις εχθροπραξίες.

Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ αναμένεται να παραδώσει σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιορκούμενες περιοχές κοντά στη Δαμασκό έπειτα από 48 ώρες διακοπής των επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού προκειμένου να επανεξεταστούν οι εγγυήσεις για την ασφάλεια, μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Σήμερα στέλνουμε μια αυτοκινητοπομπή που θα διασχίσει τις γραμμές της σύγκρουσης και θα εισέλθει σε πολιορκούμενη περιοχή που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Θα ειδοποιήσουμε για τις ακριβείς τοποθεσίες μόλις η αυτοκινητοπομπή φθάσει στις τοποθεσίες αυτές».

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Συρία, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ σχεδιάζει να παραδώσει σήμερα ιατρικά εφόδια στο προάστιο Μουανταμίγια της Δαμασκού έχοντας κάνει τις συνήθεις αξιολογήσεις των κινδύνων ασφαλείας. Το προάστιο Μουανταμίγια ελέγχουν οι αντάρτες και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις

Τοποθέτηση του Άγγλου ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στην επίθεση της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Χαλέπι», αφήνοντας αιχμές για τον ανασταλτικό ρόλο της Μόσχας στην προσπάθεια εκεχειρίας στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή