Σε τρεις δήμους παραχωρήθηκαν 485 στρέμματα του παραλιακού μετώπου

Σε τρεις δήμους παραχωρήθηκαν 485 στρέμματα του παραλιακού μετώπου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης εστιάζουν κύκλοι της αγοράς ακινήτων αλλά και του τουρισμού, το μεγαλύτερο δυνητικά αναπτυξιακό δυναμικό από την παραχώρηση παράκτιων ζωνών της ΕΤΑΔ στους δήμους της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Της δυτικής παραλίας, δηλαδή, της Αττικής και ειδικότερα των ζωνών στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης.

Επειτα από έξι μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση ενέκρινε τις συμφωνίες που είχαν επιτύχει το ΤΑΙΠΕΔ και η τότε θυγατρική του ΕΤΑΔ (και πλέον θυγατρική του υπερταμείου) με την αυτοδιοίκηση και από την ερχόμενη εβδομάδα τα διοικητικά συμβούλια των δήμων θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης με την ΕΤΑΔ, μετά την αντίστοιχη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τελευταίας. Σε τρεις μήνες θα κατατεθούν τα master plan της ανάπτυξης των περιοχών για έγκριση από την ΕΤΑΔ και μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα έργα.

Η περίπτωση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης εμφανίζεται να είναι η πιο ώριμη από πλευράς προεργασίας, ενώ όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην «Κ» στόχος είναι οι εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν να είναι βασικά λειτουργικά έτοιμες το καλοκαίρι του 2017 και να ολοκληρωθούν πλήρως το 2018. Η παραχώρηση θα είναι διάρκειας 15 ετών, με δυνατότητα επέκτασης κατά άλλα 15 χρόνια. Η ΕΤΑΔ θα εισπράττει ποσοστό 20% από τη λειτουργική κερδοφορία των παραχωρήσεων αυτών, ενώ η ανάπτυξη και η εκμετάλλευσή τους θα επικεντρωθούν σε ήπιες χρήσεις όπως οργανωμένες πλαζ, εστίαση, αναψυκτήρια και χώρους περιπάτου και πρασίνου, θερινούς κινηματογράφους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα περιλάβουν και τις υποδομές των ναυταθλητικών ομίλων Βούλας και Βάρκιζας.

Η παραχώρηση αφορά σε περιοχή του περιλαμβάνει περί τα 485 στρέμματα παραλιακής ζώνης και 90 στρέμματα αιγιαλού σε 9,5 χιλιόμετρα ωφέλιμης ακτογραμμής, από τα συνολικά 51 χιλιόμετρα που εμπίπτουν στα όρια του δήμου. Εξ αυτών των 51, τα 13 χιλιόμετρα είναι ήδη παραχωρημένα σε ιδιώτες και λειτουργούν ως κλειστοί χώροι, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε μεγάλο μέρος τους βραχώδεις εκτάσεις μη αξιοποιήσιμες. Οι παραχωρήσεις σε αυτή την ακτογραμμή προς τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αφορούν το camping της Βούλας (61,712 στρέμματα), τη Β΄ πλαζ Βούλας (75,601 στρέμματα), έκταση μεταξύ της οργανωμένης ακτής Α΄ πλαζ Βούλας και Β΄ πλαζ Βούλας συμπεριλαμβανομένου και του δημαρχείου (83,167 στρέμματα), τμήματα αιγιαλών και παραλίας στη Βουλιαγμένη (72. 129 στρέμματα), έκταση στη Βάρκιζα δυτικά της οργανωμένης ακτής (21,654 στρέμματα) και ανατολικά της (182 στρέμματα). Οι αιγιαλοί αυτών των παράκτιων εκτάσεων είναι συνολικού εμβαδού 89 στρεμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή