Το ταμπουλέ της Βηρυτού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αξιοπρεπές λιβανέζικο γεύμα περιλαμβάνει περίπου 40 μεζέδες, για να ανοίξει η όρεξη! Ανάμεσα σε αυτούς, η διάσημη σαλάτα τους, που προέρχεται από την αραβική λέξη taabil και σημαίνει «καρύκευμα».

Η Βηρυτός εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη, προσφέροντας μια σύγχρονη κοσμοπολίτικη όψη, με αραβικό χρώμα. Από το 1975 μέχρι το 1990, εμφύλιος πόλεμος τάραξε τη χώρα και σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη, την οποία, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφεραν να ανοικοδομήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της. Ομως, παντού υπάρχουν τα σημάδια του εμφυλίου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μια ανάσα μακριά, πράγμα καθόλου περίεργο, αφού στον Λίβανο συνυπάρχουν 17 επίσημες αιρέσεις θρησκειών.

Στους πρόποδες του καταπράσινου όρους Λίβανος, με τα ωραία χωριά και τα χιονοδρομικά κέντρα, η Βηρυτός είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου μπορείς να κάνεις το πρωί σκι στα χιόνια και το μεσημέρι μπάνιο στη θάλασσα. Πατρίδα των Φοινίκων, έχει βρεθεί υπό την κυριαρχία Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Αράβων, Οθωμανών και Γάλλων. Τα ίχνη αυτών των λαών βρίσκονται παντού – από αρχαία ερείπια και μεσαιωνικά κάστρα μέχρι αραβικά παλάτια, γαλλικές βίλες και ξενοδοχεία του 1920. Η παραλιακή λεωφόρος Corniche, μεγάλη και εντυπωσιακή, τα απογεύματα κατακλύζεται από καλοντυμένο κόσμο και ακριβά αυτοκίνητα. Εκεί συναντιούνται όλοι για να πάνε στη συνέχεια στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης για καφέ, ναργιλέ ή φαγητό.

Η λιβανέζικη κουζίνα αποτελεί επιτυχημένη ανάμειξη των πολιτισμών που πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους στην περιοχή. Η εκλεπτυσμένη μαγειρική της Συρίας συναντά το Βυζάντιο, την Περσία, την οθωμανική κουζίνα της Κωνσταντινούπολης και τους νομαδικούς πληθυσμούς, που συνήθιζαν να τρώνε κυρίως αρνίσιο κρέας. Ολα αυτά ανακατεμένα με τη μεσογειακή παράδοση του ελαιόλαδου και των ψαριών και τη γαλλική κουλτούρα, από το διάστημα που η περιοχή ήταν γαλλικό προτεκτοράτο (1918-1943).

Το ρακί ή τα εξαιρετικά κρασιά της κοιλάδας Μπεκάα συνοδεύονται πάντα από ποικιλία μεζέδων. Το να καταναλώνεις σκέτο αλκοόλ είναι απαράδεκτο και δείχνει έλλειψη καλών τρόπων. Ενα λιβανέζικο γεύμα περιλαμβάνει περί τους 40 μεζέδες, για να ανοίξει η όρεξη! Τα κυρίως πιάτα είναι συνήθως ψητά κρέατα ή ψάρια και πολύ λίγα μαγειρευτά φαγητά. Για επιδόρπιο συνήθως σερβίρουν φρούτα. Τα περίφημα γλυκά της Βηρυτού (τα αγαπημένα σε όλους μπακλαβαδάκια) τρώγονται με μανία όλες τις ώρες της ημέρας. Η σαλάτα ταμπουλέ είναι ίσως το πιο γνωστό φαγητό της λιβανέζικης κουζίνας και συναντάται σε πάμπολλες παραλλαγές. Οι Λιβανέζοι θεωρούν πως πρέπει να έχει περισσότερο μαϊντανό και λιγότερο πλιγούρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή