Τουρκία: Τι γράφουν τα ΜΜΕ για την συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

Τουρκία: Τι γράφουν τα ΜΜΕ για την συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τσίπρας: Όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα». Αυτός είναι ο κοινός τίτλος στα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» γράφει ότι «κατά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ειλικρινής και θετική από κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ώστε τα εκκρεμή ζητήματα να λυθούν μέσω διαλόγου και συμφωνιών» και ότι κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία για να πει «ήταν δύσκολη εμπειρία για την Τουρκία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πάντα δίπλα στις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία με εκλογές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν έχουν θέση στην Ελλάδα όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα».

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Τέλος η «Σαμπάχ» γράφει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, όπως και τη θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν ολόιδια είναι τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες εφημερίδες, όπως οι φιλοκυβερνητικές «Βατάν» και «Σταρ» και στη «Τζουμχουριέτ», όπου και ο τίτλος είναι ίδιος, καθώς τα δημοσιεύματα στηρίζονται στα σχετικά τηλεγραφήματα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή