Ο Αλέξης Τσίπρας με τους ομογενείς

Ο Αλέξης Τσίπρας με τους ομογενείς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών. Πέρα από τις διπλωματικές επαφές, θα έχει σήμερα συναντήσεις και με την ομογένεια, θεσμικούς παράγοντες, ηγετικά στελέχη και απλούς ανθρώπους. Η παρουσία του στη μεγαλούπολη, με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, γίνεται αφορμή για άλλη μία παρότρυνση προς Ελληνα πρωθυπουργό να αφουγκραστεί την ομογένεια. Η προτροπή αντανακλά τόσο μια αίσθηση κριτικής για την ακατανόητη ολιγωρία διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν ένα ισχυρό χαρτί του Ελληνισμού, αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο, ένα παράπονο για τη διαχρονική, διακομματική επιφανειακή συμπεριφορά των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτικών έναντι της ομογένειας. Δεν έχει προσωπικά ούτε κομματικά χαρακτηριστικά. Σήμερα προφανώς απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αφορά όλους. Οι περισσότεροι Ελληνες ηγέτες περνούν, φωτογραφίζονται και αποχωρούν. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και ίσως επισκεφθεί την Αστόρια, όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες Ελληνες. Ενδεχομένως να παραβρεθεί και σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Κουίνς για τα αρχεία των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, ενώ το βράδυ θα δειπνήσει με ομογενείς στο Harvard Club.

Σε όλες αυτές τις επαφές, τόσο με τους επιφανείς και «ισχυρούς», όσο και με τους απλούς ανθρώπους, ας ακούσει με προσοχή παράπονα, επισημάνσεις, σκέψεις. Θα κερδίσει, δεν θα χάσει. Δεν έχει ζήσει στο εξωτερικό και δεν έχει τις γνωριμίες και επαφές με ομογενείς που είχαν κάποιοι προκάτοχοί του. Ωστόσο, διαθέτει ένα επικοινωνιακό χάρισμα που δεν είχαν άλλοι. Μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες. Αμφίδρομες. Για να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν, αλλά και για να βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους στα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον. Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα. Απαιτείται προσωπική ενασχόληση και χάραξη εντός σχεδίου, όχι απλώς φωτογραφίες για την αυτοπροβολή του εκάστοτε πρωθυπουργού (το ίδιο ισχύει και για υπουργούς και βουλευτές όλων των κομμάτων). Χρειάζεται, επίσης, προσοχή στην επιλογή των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσει για να οικοδομήσει τις γέφυρες. Υπάρχουν κάποιοι που απλώς «πουλάνε» σε όλους τους πρωθυπουργούς δήθεν γνωριμίες τους στην Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την αυτοπροβολή και την εξασφάλιση οικονομικών οφελών. Αλλά υπάρχουν και οι ικανοί και αποτελεσματικοί, που είναι και αυθεντικοί πατριώτες. Εναπόκειται στον πρωθυπουργό να τους εντοπίσει, να τους ξεχωρίσει, να τους αξιοποιήσει. Αν αναγνωρίζει τα οφέλη από τη συνεργασία με την ομογένεια ας στείλει σύντομα τον υπ. Εξωτερικών και πάλι στην Αμερική, όχι απαραίτητα στη Νέα Υόρκη, ούτε μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις όπου κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στο Κογκρέσο, μπορούν κάλλιστα να συνδυάζονται με επισκέψεις και σε άλλες πόλεις με σημαντική παρουσία της ομογένειας, όπως το Σικάγο, η Βοστώνη, το Λος Αντζελες.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο έχει το πλεονέκτημα να έχει ως πρέσβη στην Ουάσιγκτον και ως γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη δύο άριστους διπλωμάτες που μπορούν να οικοδομήσουν με την ελληνοαμερικανική κοινότητα ουσιαστικές συνεργασίες, οι οποίες θα ωφελήσουν την Ελλάδα. Εύποροι και λιγότερο εύποροι Ελληνοαμερικανοί θα βάλουν το δικό τους πετραδάκι στην ελληνική οικονομία, αρκεί να πειστούν για τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια των προθέσεων, αλλά και την αποτελεσματικότητα του ηγέτη της γενέτειράς τους. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι ταυτόχρονα θα περιοριστεί και η γραφειοκρατία, θα κτυπηθεί η παθογένεια της «μίζας» και θα θεσπιστεί μια πιο έξυπνη φορολογική πολιτική με κίνητρα για να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Η ομογένεια της Αμερικής είναι κεφάλαιο. Δεν είναι απλώς ομογένεια. Είναι ομογένεια της Αμερικής. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί. Πολλοί το είπαν, λίγοι το εννόησαν, ελάχιστοι το έκαναν πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή