Ταϊλάνδη: Tailor – made

10' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό ενός πολυήμερου οδοιπορικού στη «Χώρα των Χαμόγελων»: Από τις κινηματογραφικές παραλίες στα αυθεντικά φαγάδικα και τα εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, από τα τουριστικά hot spots στους επιβλητικούς ναούς της.

Οι Γάλλοι, με τους οποίους συγχρωτίζομαι καθημερινά μια και ζω στη χώρα τους, χρησιμοποιούν τη λέξη «depaysant» για να περιγράψουν κάτι που είναι μακρινό, κάτι έξω από την καθημερινότητά τους. Το αναφέρω διότι ως Ελληνίδα θα πίστευε κανείς ότι με τις σαγηνευτικά όμορφες παραλίες και το άγρια απόκοσμο τοπίο των Κυκλάδων, όπου έχω περάσει αμέτρητα καλοκαίρια, θα ήταν δύσκολο να εντυπωσιαστώ από ένα άλλο θέρετρο. Και όμως, η Ταϊλάνδη είναι αδύνατον να μη σε κατακτήσει. Χρειάζεται να διανύσεις χιλιάδες μίλια για να φτάσεις έως εδώ, αντιλαμβάνεσαι όμως πόσο μακριά ταξίδεψες -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μόλις αντικρίσεις το «ξένο» ανάμεσα στα χιλιάδες πρόσωπα μιας άλλης φυλής. Οσο για την ομορφιά του τοπίου της, παρότι έχει σπιλωθεί τελευταία από την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι πέρα από κάθε φαντασία.  

Σε ένα διάστημα 15 ημερών οι πιο δραστήριοι θα καταφέρετε να γυρίσετε αρκετά μέρη, έχοντας υπόψη ότι οι αποστάσεις δεν είναι αμελητέες και υπολογίζοντας διαδρομές ολοήμερες προκειμένου να επισκεφτείτε νησιά διαμετρικά αντίθετα στον χάρτη. Αποφύγετε να την επισκεφτείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο έως Σεπτέμβριο), διάστημα που συμπίπτει με την περίοδο των βροχών. Η υγρασία είναι επίσης αφόρητη. Ιδιαίτερα φέτος υποστηρίζεται ότι η Ταϊλάνδη πέρασε το δριμύτερο κύμα καύσωνα των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Ξενάγηση στην Μπανγκόκ

Η Μπανγκόκ αναπνέει στους ρυθμούς μιας μεγαλούπολης, με αμέτρητους νεόκτιστους ουρανοξύστες αλλά και ημιτελείς οικοδομές που εγκαταλείφθηκαν τη δεκαετία του ’90, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το Ko Ratanakosin, απ’ όπου άρχισε να χτίζεται η Μπανγκόκ μετά τον 18ο αιώνα και σήμερα βρίσκει κανείς τα ωραιότερα ιερά. Στο Wat Phra Kaew -τον πιο ιερό βουδιστικό ναό στην Ταϊλάνδη- θα δείτε για πρώτη φορά μοναχούς Σαολίν (διακρίνονται από το εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα της ενδυμασίας τους και τα γυμνά κεφάλια τους) και θα θαυμάσετε τον «κεκλιμένο Βούδα», μια σπάνια αναπαράστασή του σε αυτήν τη στάση διαλογισμού. Για να μη σας απαγορεύσουν την είσοδο, πρέπει να φοράτε μακρύ παντελόνι και να έχετε καλυμμένους τους ώμους σας. Η επόμενη στάση είναι το Jim Thompson House, ένα συγκρότημα παραδοσιακών κατοικιών που αποτελείται από έξι σπίτια αυθεντικού ταϊλανδέζικου στυλ, τα οποία ο Αμερικανός επιχειρηματίας μεταξιού (1906-1967) συγκέντρωσε από διάφορα μέρη της Ταϊλάνδης και τα μετέφερε εδώ, κατασκευάζοντας ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτίρια -μουσείο πλέον- της χώρας. Αν πάρετε οδηγό για να σας ξεναγήσει, θα σας μιλήσει και για την ιστορία του ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα, θα μάθετε ότι ο Thompson, που είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στο κράτος, δεν είχε ευχάριστο τέλος: ο επιχειρηματίας εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν για διακοπές στη δυτική Μαλαισία το 1967.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό στην Μπανγκόκ, από τα πλέον τουριστικά στέκια μέχρι τα απολύτως αυθεντικά, όπου το καυτερό είναι σχεδόν αβάσταχτο για τον ουρανίσκο. Θα προτείνω το Τealicious, στη γειτονιά του Silom, ένα εξαιρετικό παραδοσιακό εστιατόριο όπου με 6-7 ευρώ το άτομο μπορεί κανείς να δοκιμάσει ένα από τα καλύτερα massaman chicken (κοτόπουλο με κάρι και γάλα καρύδας, βραστές πατάτες και καρότα). Στους γύρω δρόμους δεκάδες μικροπωλητές σάς καλούν να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μάνγκο με κολλώδες ρύζι, την ωραιότερη λιχουδιά του ταξιδιού, αλλά και fruit shakes με ή χωρίς lassi (ινδικό γιαούρτι).

Την επομένη, μπορείτε να περάσετε ένα χαλαρό πρωινό στο εμπορικό κέντρο Siam Paragon, όπου δημιουργίες διάσημων οίκων μόδας κλείνουν το μάτι στους επισκέπτες. Εδώ βρίσκεται και το Kinokuniya, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο με αγγλικούς τίτλους της Μπανγκόκ και ευχάριστο περιβάλλον. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας, λίγο πιο πέρα θα δείτε το εμπορικό κέντρο MBK, αδελφάκι του Siam, με διάσημες μάρκες σε εξευτελιστικές τιμές, μικρά σταντ δημιουργών αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα food courts της πόλης – «πάγκους» για αγορά προϊόντων και φαγητό.

Για ένα όμορφο κλείσιμο της ημέρας κατευθυνθείτε σε ένα από τα μπαρ της πόλης στις ταράτσες των ξενοδοχείων (ξεχωρίζουν το Meridian Hotel και το Fraser Suites). Παρότι η πόλη έχει αλλοιωθεί από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, από εδώ ψηλά αμβλύνονται οι αντιθέσεις: είναι πραγματικά απίθανο πώς παντρεύονται σε μία (μαγική) εικόνα το φτωχικό και ειλικρινές τοπίο των υπανάπτυκτων περιοχών της με το υπερσύγχρονο και ραφιναρισμένο εκείνων που έχουν παραδοθεί στην ανάπτυξη.  Μην αντισταθείτε, δείτε τα και τα δύο: το ένα βράδυ στο μοντέρνο W Hotel, με signature κοκτέιλ και εστιατόριο γαστρονομίας, και το επόμενο σε ένα guest house, από τα χιλιάδες της πόλης, με 10 ευρώ το δωμάτιο με κλιματισμό.

Στα μνημεία της Ayutthaya

Στο δικό μας ταξίδι, η ιδέα ήταν να περιηγηθούμε στον Βορρά. Η ζέστη όμως ήταν αφόρητη και η υγρασία αποπνικτική. Ετσι φτάσαμε μέχρι την Ayutthaya, που υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωτεύουσες του κόσμου, και περάσαμε ένα πρωινό με περιηγήσεις στα ερείπια των ναών. Ανάμεσα στο 1350 και το 1767, η Ayutthaya ήταν η πρωτεύουσα του Σιάμ, διάσημο λιμάνι της εποχής, μια αυτοκρατορία με 33 βασιλιάδες που ενεπλάκησαν σε παραπάνω από 70 πολέμους, σε περίοδο 417 χρόνων. Το 1991, το ιστορικό πάρκο της Αyutthaya ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Τις βόλτες θα ακολουθήσει ένα πέρασμα από τη νυχτερινή αγορά της πόλης, όπου θα γευτούμε λιχουδιές από διαφορετικά ασιατικά κράτη, που τις σερβίρουν Ασιάτισσες ή μουσουλμάνες με μπούρκα.  

Παρθένα ομορφιά στο Ko Lipe

Στα σύνορα με τη Μαλαισία, το νησί Lipe δείχνει προς το παρόν να αντιστέκεται στην ανάπτυξη. Αγνό και παραδεισένιο, θα το περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη, καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, και θα κάνετε γιόγκα στην παραλία μπροστά από το resort Castaway – εκεί θα γευτείτε και το δεύτερο καλύτερο Massaman. Τα κρυστάλλινα νερά με τα μαγευτικά κοράλλια στον βυθό θα σας χαρίσουν αμέτρητες στιγμές χαλάρωσης. Οσο για το μασάζ, δεκάδες μικρομάγαζα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για λιγότερο από 10 ευρώ την ώρα – και καθόλου δεν θα σας ενοχλήσουν οι τουρίστες που θα περιδιαβαίνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια δίπλα σας. Από το Mountain Resort θα θαυμάσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Αναρρίχηση στο Railay Beach

Για να αλλάξετε προορισμό και να βρεθείτε στην πλέον διάσημη τοποθεσία για αναρρίχηση, το δυτικό και ανατολικό Railay, θα χρειαστεί να διασχίσετε περισσότερα από 250 χιλιόμετρα με πλοίο, minibus και άλλο πλοίο (Ko Lipe-Pak Bara-Krabi-Railay Beach). Οι βράχοι ξεπροβάλλουν πάνω στη θάλασσα και τα δέντρα ριζώνουν στα ήρεμα νερά της παραλίας. Καταπράσινο και άγριο τοπίο. Θα σκαρφαλώσετε έως το viewpoint για να θαυμάσετε τις δύο πλευρές της παραλίας και όσοι αναρωτηθείτε αν αξίζει να δοκιμάσετε ελεύθερη πτώση από τα κακοτράχαλα περάσματα, η απάντηση είναι «ναι»! Τα ξενοδοχεία πάνω στη θάλασσα, όπως το Avatar, παρέχουν πολυτελείς ανέσεις. Οι άνθρωποι είναι σχεδόν εκνευριστικά φιλικοί, με σπασμένα Αγγλικά και υπέροχα χαμόγελα. Πώς να μην τους ερωτευτείς;

Το διαχρονικό Κο Phi Phi Don

Ολοι θέλουν να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι από το Ko Phi Phi, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει νούμερο ένα προορισμός για τους τουρίστες. Και δικαίως. Εμείς, αψηφώντας τα μέτρια σχόλια του booking.com, επιλέξαμε για τη διαμονή μας το Viking Nature Resort, όπου μείναμε σε ένα καταπληκτικό δεντρόσπιτο με μια απίθανη αιώρα στο μικρό μπαλκονάκι του, μόλις 50 μέτρα από τη σχεδόν ιδιωτική παραλία του resort. Οι ιδιοκτήτες οργανώνουν εκδρομές στα γύρω νησιά με 30 ευρώ το άτομο. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι είναι σχεδόν προσβολή να μην παζαρεύετε τις τιμές. Μεταξύ άλλων θα επισκεφτείτε στο νησί Ko Phi Phi Leh τον εντυπωσιακό όρμο με τα διάφανα νερά και τα ψηλά βουνά δίπλα από την παραλία που γυρίστηκε η ταινία «The Beach». Φυσικά, πρόκειται για ένα μέρος ανυπέρβλητης ομορφιάς, αλλά, αν το πετύχετε με πολύ κόσμο, δεν θα μπορέσετε να το απολαύσετε. Σε αυτές τις ξεναγήσεις έχετε διάφορες επιλογές: snorkeling, κολύμπι κ.λπ. Στη δική μας περίπτωση, η πιο μαγική στιγμή ήταν το μάθημα παραδοσιακής κουζίνας στη σχολή Pum Cooking School, όπου η χαμογελαστή σεφ μάς εξήγησε τις βασικές γεύσεις της ταϊλανδέζικης γαστρονομίας: γλυκό = μαύρη ζάχαρη, αλμυρό = σόγια σος και σος ψαριού, ξινό = λεμόνι και σιτρονέλα, καυτερό = καυτερή πιπεριά. Μαζί της μαγειρέψαμε κοτόπουλο σε πράσινο κάρι -το οποίο μάθαμε να το φτιάχνουμε- και γάλα καρύδας (Gaeng Kheo Wan Gai), καυτερή και ξινή σούπα γαρίδας (Tom Yum Goong) και κοτόπουλο σε γάλα καρύδας (Tom Kha Gai).

Κατάδυση στο Κο Τao  

           

Επόμενη στάση το Ko Tao. Eκατοντάδες λάτρεις της κατάδυσης μαζεύονται απ’ όλο τον κόσμο εδώ, για να πάρουν το πρώτο τους δίπλωμα στον πλέον οικονομικό προορισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης, οι οποίοι θα πάρουν το πρώτο τους δίπλωμα έπειτα από δύο μέρες μαθημάτων. Τα καραβάκια σάς αφήνουν σε ασφαλές σημείο για εξερεύνηση και στον βυθό του θα δείτε κίτρινα, μπλε, κόκκινα κοράλλια που εξαφανίζονται μόλις τα πλησιάσετε, ενώ τα πολύχρωμα εξωτικά ψάρια κολυμπάνε γύρω σας χωρίς να φοβούνται.

Στο Barracuda θα δοκιμάσετε τηγανητό μπαρακούντα και τοπικές γαρίδες με πατάτες σε σκόρδο και γλυκό σπανάκι σε κρέμα -ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γεύσεων στον ουρανίσκο- με μόλις 10 ευρώ. Τα πρωινά θα κάνετε γιόγκα σε φιλική τιμή στο κέντρο Shambhala. Η διαμονή σας θα είναι επίσης εξωτική. Θα μείνετε σε μία από τις τρεις βίλες του Αντρέ (στο La Cigale hotel, όπου, ναι, έχει πολλά τζιτζίκια), οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τον περιβάλλοντα χώρο, χτισμένες ανάμεσα στα δέντρα και την πρασινάδα. Χωρίς πόρτες, ώστε να νιώσετε ότι η φύση πραγματικά σας περιβάλλει. Ο Αντρέ, περισσότερο από εξυπηρετικός, θα φροντίσει για το πρωινό στην κουζίνα, ενώ μπορεί να παραγγείλει φαγητό από γειτονικά εστιατόρια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ko Samui, το πολυτελές

Απόλυτο τουριστικό στέκι, το Ko Samui μοιάζει με χολιγουντιανή σταρ· μπορεί να ξεσαλώνει τα βράδια, αλλά το επόμενο πρωί μοιάζει και πάλι το ίδιο υπέροχο. Πώς άντεξε το Ko Samui στον χρόνο μόνο οι παλιοί το γνωρίζουν. Πρόκειται για τον πιο περιζήτητο προορισμό, με τα θέρετρα να απλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη. Για ιδιωτικότητα θα διαλέξετε το Belmond Νapasai, όπου, εκτός από το ενδιαφέρον και διαφορετικό μενού του fusion εστιατορίου, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε δωρεάν γιόγκα σε μια πλατφόρμα με απέραντη γαλάζια θέα. Το πρωινό περιλαμβάνει, εκτός από τις κλασικές επιλογές, σούσι, νουντλ, τηγανητό ρύζι. Γιατί να φύγει κανείς από τον Παράδεισο; Οι δραστηριότητες εδώ περιλαμβάνουν kite boarding (www.kiteboardingasia.com), scuba diving και βόλτες στα καταγάλανα νερά της Ko Tah, για να αποφύγετε τις ορδές των τουριστών.

 

Μετάβαση

Η διάρκεια του ταξιδιού φτάνει ή και ξεπερνά τις 15 ώρες, καθώς απευθείας πτήσεις για την Μπανγκόκ δεν υπάρχουν. Κόστος εισιτηρίου από 550 ευρώ το άτομο (η έρευνα έγινε στις 02.09 για το διάστημα από 24.09 έως 29.10. Πηγή αναζήτησης: www.airtickets.gr).

Τι να δείτε

Μπανγκόκ

•Wat Phra Kaew (Na Phralan, Phra Nakorn, Παλιά Πόλη, από τις 8.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. Είσοδος 12 ευρώ, τηλ. +66 2-6235500). Είναι ο πιο ιερός ναός της Ταϊλάνδης.  

•Jim Thompson House (Soi Kasemsan -2- Song, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Είσοδος 3,5 ευρώ, www.jimthompsonhouse.com). Εξι παλιά ταϊλανδέζικα σπίτια συνθέτουν την κατοικία του διάσημου επιχειρηματία μεταξιού.

Ko Tao

•Shambhala yoga (Blue Wind Resort, North Sairee Beach. www.shambhalayogakohtao.com. Mόλις 8 ευρώ το δίωρο μάθημα). Χαλαρωτική Hatha γιόγκα σε απολαυστικό, πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Διαμονή

Μπανγκόκ

•W hotel (106 North Sathorn Road, τηλ. +66 2-3444000, www.whotelbangkok.com. Από 124 ευρώ). Υπερσύγχρονο ξενοδοχείο με εντυπωσιακή θέα και ευρύχωρα δωμάτια. Λειτουργεί πολυτελές spa και all day πισίνα.

Κο Lipe

•Mountain Resort (Στη Sun Set Beach, τηλ. +66 74-750917, www.mountainresortlipe.com. Από 40 ευρώ). Μπάνγκαλοου με ανεμιστήρα και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα πάνω στην παραλία με τη λευκή άμμο.

•Castaway Hotel (Στη Sunrise Beach, τηλ. +66 831-387472, www.castaway-resorts.com. Μπάνγκαλοου από 40 ευρώ, γιόγκα από 10 ευρώ). Προσεγμένο resort με εξαιρετική κουζίνα.

Railay Beach

•Resort Avatar hotel (629 Moo 2, τηλ +66 75-818333, www.avatarrailay.com. Aπό 39 ευρώ). Ξενοδοχείο με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής, μπαλκόνια με θέα στην πισίνα.  

Ko Phi Phi

•Viking Natures Resort (222 Moo.7, Aonang, τηλ. +66 75-819399, www.vikingnaturesresort.com. Από 30 ευρώ). Παραδοσιακά δεντρόσπιτα με αιώρες στην άγρια φύση και σχεδόν ιδιωτική παραλία.

Κο Tao

•La Cigale (19/11 Mu 1 Sairee Beach, τηλ. +66 89-6505476, www.a-la-cigale.com. Από 100 ευρώ). Στις βίλες του Αντρέ η πολυτέλεια βρίσκει την απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

Ko Samui

•Belmond Napasai (65/10 Moo 5 Baan Tai, τηλ. +66 77-429200, www.belmond.com. Από 200 ευρώ). Η απόλυτη χαλάρωση πέντε αστέρων σε ένα συγκρότημα κατοικιών μακριά από τις πολύβουες ορδές τουριστών, με ιδιωτική παραλία και γκουρμέ εστιατόριο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Μπανγκόκ

•Tealicious (Soi Charoen Krung 49, εμπορικό κέντρο Siam Paragon, 991/1 Rama I Rd. τηλ. +66 2-630 7710). Παραδοσιακή κουζίνα σε φιλικές τιμές.    

Κο Phi Phi Don

•Pum Cooking School και εστιατόριο (125/40 Moo 7, από 10 €, τηλ. +66 76-346269, http://th.pumthaifoodchain.com). Μαθαίνοντας τα βασικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας.

Κο Tao

•Barracuda (9/9 Moo 1, τηλ. +66 80-1463267, www.barracudakohtao.com). Fusion κουζίνα με έξυπνους συνδυασμούς γεύσεων και ολόφρεσκο ψάρι.

Ποτό

Μπανγκόκ

•Meridian Hotel (61 Wireless Road – Witthayu, Lumpini, τηλ. +66 2 232 8888, www.lemeridienbangkokpatpong.com). Μπαρ με θέα τους ουρανοξύστες.

•Above Eleven – Fraser Suites (Sukhumvit Rd, Khlong Toei, τηλ. +66 83 542 1111, www.aboveeleven.com). Εξαιρετικά κοκτέιλ με τιμές τσιμπημένες, αλλά θέα που αποζημιώνει.

Αγορές

Μπανγκόκ

•Kinokuniya (Siam Paragon, τηλ: +66 2-6109500, https://thailand.kinokuniya.com). Το πληρέστερο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο της Ταϊλάνδης.

•MBK (444 Phayathai Rd). Εμπορικό κέντρο, για πιο οικονομικές αγορές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή